Jongeren gaan 'zware tijd' tegemoet

Jonge boeren tussen de 15 en 30 jaar zijn zeer krachtig, maar gaan de moeilijkste periode van alle generaties op een boerenbedrijf tegemoet. Zeker in de melkveehouderij gezien allerlei veranderingen in de sector.

Dat zei bedrijfsadviseur Anton de Boer uit Leeuwarden gisteren tijdens een bijeenkomst van de Zuid-Hollandse Agrarische Jongeren in Berkel en Rodenrijs over bedrijfsovernames.

De Boer ging met de zo'n 150 boeren en tuinders het gesprek aan over de verschillende generaties op de bedrijven en de samenwerking daartussen.

Boerenslim

De Boer hield de zaal een spiegel voor. Daarvoor gebruikte hij een model van 4 boerengeneraties met ieder specifieke eigenschappen. Die van de jongeren tot 30 jaar kenmerkte hij de 'generatie Einstein': autonoom, eigenzinnig en boerenslim.

'Jullie zijn slim en hebben ondernemerschap', gaf de Boer aan. 'Jullie tonen durf, ook in onderhandelingen naar de bank bijvoorbeeld.'

Zelfbewust

Vooral de jongste boeren tussen de 15 en 23 jaar zijn 'heel sterk' en 'zelfbewust', stelde De Boer. Boeren tussen de 23 en 30 hangen al tegen de volgende generatie aan.

Die generatie moet vervolgens leren toegeven dat de jongere generatie 'sneller en slimmer' is. Als voorbeeld noemde hij nieuwe technologieën in de sector.

Tegenwind

De generatie tussen de 30 en 45 jaar, die grotendeels nu een bedrijf leidt, heeft het 'niet zo slecht', gaf De Boer aan. 'Ze hebben relatief wind van opzij gehad. Voor de komende generatie zit die meer tegen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer