Maïskopbrand in Nederland vastgesteld

De schimmelziekte maïskopbrand (head smut) is in Nederland vastgesteld. Op diverse maïspercelen tussen Oss en de Maas heeft de schimmel planten aangetast, meldt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Lelystad.

De teler van het perceel waar maïskopbrand officieel is vastgesteld, zag vorig jaar ook al afwijkingen bij zijn maïs. 'Toen dachten we nog dat het builenbrand was. Maar dit jaar zien we zo'n groot percentage aantasting, het is dus wel even iets anders', zegt PPO-onderzoeker Jos Groten.

Bij de schimmelziekte zit er op de plaats van de kolf een grote harige bol met sporen. 'Als je tegen die bol slaat, dan waaien de sporen je om de oren. Na het oogsten zit de hakselaar dus ook onder', aldus Groten.

Geen paniek

Volgens commercieel manager veehouderij Jos Groot Koerkamp van Limagrain is er geen reden tot paniek. 'Gelukkig hebben we resistente rassen. Ook kun je met zaadontsmetting iets doen. Verder zullen telers op hun aangetaste percelen teeltrotatie kunnen toepassen.'

Onderzoek

Het is nog onbekend hoe de schimmel in Nederland is terechtgekomen. Op de percelen waar de maïskopbrand is gevonden, blijkt 5 tot 50% van het gewas te zijn aangetast. Er wordt nu onderzocht of de aangetaste maïs mycotoxines bevat. Groten denkt dat dit zal meevallen.

Telers die denken dat hun maïs is aangetast door maïskopbrand, kunnen zich melden bij Jos Groten via jos.groten@wur.nl.

• Lees meer hierover deze zaterdag in de vakbijlage Veehouderij van Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer