Zwitsers onderzoek agrarische vrijhandel EU

Zwitserse minister Johann Schneider-Ammann streeft naar agrarische vrijhandel met de Europese Unie (EU) voor de melk- en vleessector. Hij wil nu de mogelijkheden daarvoor onderzoeken. De plannen zijn voorgelegd aan de Zwitserse Bondsraad, meldt AGF.

De minister wil in etappes agrarische vrijhandel invoeren. In de kaassector is er al sprake van vrijhandel. Het is de bedoeling dat dit nu wordt uitgebreid naar andere sectoren.

Schneider-Ammann omschrijft het als volgt: 'Agrarische vrijhandel is niet gewoon zwart-wit. De markt moet steeds in stappen worden geopend. Met de vrije handel in kaas hebben we een voorbeeld hoe het functioneert'.

Volgende stap

Dat moet volgens de bewindsman de basis zijn om uiteindelijk een verstandige volgende stap te zetten. De Zwitserse boeren zijn het echter niet eens met de plannen.

Jacques Bourgeois, directeur van het Schweizerischen Bauernverband, uitte zijn bezorgdheid. 'De situatie in de melksector is momenteel erg moeilijk. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een hoge prijsdruk, waar de inkomens van de middenstandsbedrijven onder lijden.'

Druk

Om die reden wil het Bauernverband dat de markt nu niet verder wordt geopend. 'Er ontstaat anders nog meer druk', geeft Bourgeois aan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer