ABN Amro: veehouder zelf graan telen

Intensieve veehouders zouden zelf de teelt van graan of voedergewassen op kunnen pakken. Dat zouden ze moeten doen om zich zo te beschermen tegen de hoge en sterk wisselende grondstofprijzen in de komende 10 jaar.

Dit is 1 van de adviezen die ABN Amro geeft in rapport 'Agrarische grondstoffenmarkt' dat vandaag in Rotterdam is gepresenteerd.

De eigen teelt op huur- of pachtgrond maakt de veehouder minder afhankelijk van de markt en zorgt ervoor dat hij stabiele voerkosten heeft, zegt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij de bank.

Kosten mestafzet

Bovendien zijn de kosten van de mestafzet in deze situatie voorspelbaar, geeft hij als ander pluspunt.

De teelt hoeft niet per definitie in Nederland te worden gestart. Veehouders zouden hiervoor ook kunnen uitwijken naar het buitenland.

Samenwerking

Samenwerking tussen veehouder en akkerbouwer is volgens ABN Amro ook een optie om sterk wisselende prijzen voor grondstoffen te ondervangen. Beide partijen zouden prijzen kunnen afspreken voor langere periodes.

Volgens de bank, die zich baseert op onderzoek van wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties, zullen grondstofprijzen de komende 10 jaar hoger zijn dan de afgelopen 10 jaar en ook meer fluctueren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer