PBL: ander rijksbeleid vergroening nodig

Vergroening van de economie is onmogelijk zonder herijking van het rijksbeleid. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de vandaag verschenen tweede Balans van de Leefomgeving.

De kwaliteit van de directe leefomgeving verbeterde de afgelopen decennia op veel terreinen. De milieukwaliteit is verhoogd, voor zowel lucht, water als bodem, ondanks een forse groei van de economie.

Verder is de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland geremd. Toch vragen klimaatverandering, verlies aan mondiale biodiversiteit en schaarse grondstoffen als fossiele energie, meststoffen en zeldzame metalen en herijking van het rijksbeleid.

Ontwrichtende uitwerking

Door de groei van de wereldbevolking en de stijgende welvaart in opkomende economieën wordt vergroening een steeds grotere opgave. Actie is nodig om te voorkomen dat de grote leefomgevingsopgaven op termijn een ontwrichtende uitwerking krijgen op economie en samenleving.

De toekomst van Nederland ligt in vergroening van onze economie. Nederland moet zich vooral inzetten op de ontwikkeling van een C02-arm energiesysteem en op duurzame productie en consumptie van voedsel, verzekert het PBL.

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer