Onzekerheid voorlopig troef

Zelden is de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag op inhoud zo voorspelbaar geweest. Het Lenteakkoord van 26 april van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie bepaalt de begroting en het beleid voor komend jaar.

Om wijzigingen in de afspraken van het Lenteakkoord te maken, moet er eerst een nieuwe regering komen. Punt blijft dat het begrotingstekort onder de 3% moet blijven, op straffe van € 1 miljard boete aan Brussel.

Wie een bezuiniging van tafel wil hebben, zal er een andere bezuiniging van eenzelfde omvang tegenover moeten stellen met instemming van de meerderheid in de Tweede Kamer.

Over de teneur van de bezuinigingsmaatregelen is ondernemend Nederland tevreden. Lagere overheidslasten, vermindering van de administratieve regeldruk en erkenning voor een sterk Europa helpen de Nederlandse economie uit de crisis en versterken de concurrentiekracht.

Voor de land- en tuinbouw schept het eveneens een algemeen gunstig ondernemersklimaat. Maar voor het specifieke van de sector zijn er ook minder aardige zaken aan de orde.

De sector moet het meer op eigen kracht doen. De roep om te verduurzamen is van overheidswege sterk, maar, zoals het er nu uitziet, gaat het mes in het stimuleringsbudget voor de bedrijfsinvesteringen. De rode diesel verliest zijn kleur en het agrarisch natuurbeheer moet zijn heil zoeken bij het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Intussen komt de Europese begroting onder druk te staan. De kans is groot dat de bedrijfstoeslag omlaag gaat.

Allemaal zaken die de bedrijfsvoering en de bedrijfsontwikkeling van iedere agrarische ondernemer raken.

Moeilijk te voorzien zijn de gevolgen van het koopkrachtverlies bij burger en consument. Net nu de investeringen in het vergroten van het maatschappelijk bewustzijn om te kiezen voor betere en duurzame producten zijn vruchten begint af te werpen, ziet de consument zijn portemonnee dunner worden.

Het resultaat zou zomaar kunnen zijn dat boer en tuinder een beter product tegen de oude prijs moeten leveren.

Al met al is het maken van een pas op de plaats voor veel ondernemers voorlopig de beste keus. Toch wringt dat in het licht van een groeiend wereldvoedseltekort en de ambitie van groene groei.

Ondernemers hebben belang bij een snelle formatie en een duidelijk regeerakkoord. Aan de kant van de markt is het al onzeker genoeg.

Berend Santema: bsantema@ltonoord.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer