NVWA: Vegabal mag geen gehaktbal heten

De Vegetarische Slager moet wel degelijk benamingen als 'kip', 'spek' en 'gehakt' van zijn producten halen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) desgevraagd.

Eigenaar Jaap Korteweg liet vandaag via Twitter weten dat hij de vleesnamen gewoon mag blijven voeren en noemde de berichten in Nieuwe Oogst een 'canard' (bericht dat niet waar blijkt te zijn, red.).

Korteweg voelde zich gesterkt door een artikel in de Volkskrant deze week. Die concludeerde uit een gesprek met de NVWA, dat een vegabal gewoon een gehaktbal mag blijven heten.

Onjuist

Die conclusie is echter onjuist, blijkt uit navraag bij de NVWA. 'De namen kip, spek en gehakt mogen niet', zegt woordvoerder Roel Vincke. 'Wij hebben dat Korteweg ook laten weten en hem gevraagd om er andere benamingen aan te geven.'

NVWA geeft echter geen prioriteit aan handhaving, zoals boetes, omdat de voedselveiligheid niet in het geding is. 'De Volkskrant heeft hieruit kennelijk geconcludeerd dat de Vegetarische Slager zijn etiketten niet hoeft te veranderen. Maar dat moet hij wel. Alleen de etiketten die hij nog in voorraad heeft, mag hij nog gebruiken.'

Verdere stappen

Productschappen Vee en Vlees (PVV) en Pluimvee en Eieren (PPE) kondigden vandaag verdere stappen aan tegen de Vegetarische Slager als deze de vleesnamen niet verandert.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer