Rooibeperking treft 120 pootgoedtelers

In totaal hebben 120 pootgoedtelers in Noord-Friesland te maken met rooibeperkingen na de overmatige regenval van eind augustus en de daaropvolgende overstromingen.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is nog steeds niet precies duidelijk hoeveel hectare daadwerkelijk moet worden gemarkeerd als waarschijnlijk besmet. De autoriteit hoopt daarover volgende week meer duidelijk te geven.

Ondertussen zijn de rooiwerkzaamheden van het pootgoed op de getroffen bedrijven weer volop op gang gekomen. Voordat een pootgoedteler gaat rooien, controleert een NAK-keurmeester of de piketpaaltjes van de markeringsplaats op de juiste plek staan.

Besmette stroken

Na het rooien volgt eventueel weer een controle of de waarschijnlijk besmette stroken ook daadwerkelijk zijn blijven staan. Upt Hiddema van LTO-vakgroep akkerbouw adviseert om aardappelen, op de overstroomde gedeelten van de percelen, niet te rooien vanwege de kans op bruinrotinfecties.

'Maar uiteindelijk bepaalt de pootgoedteler dat zelf. Het geoogste product is overigens alleen te gebruiken als veevoer.'

Restricties

Hiddema benadrukt dat voor het pootgoed buiten de waarschijnlijk besmette gebieden de bufferzones geen restricties gelden in de afzet.

'Er is zelfs geen verzwaard regime met betrekking tot de controles op bruinrot. Bij twijfel kan een NAK-keurmeester overigens wel besluiten om een extra controle uit te voeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer