Wintertarwe meest rendabele graanteelt

Wintertarwe heeft van alle granen de hoogste teeltkosten, maar qua rentabiliteit scoort het ook het als beste met een arbeidsinkomen van € 287 per hectare. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse landbouwadministratie.

Uit rapport 'Rentabiliteits- en kostprijsanalyse voor de korrel' van het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat een akkerbouwer in de periode 2006-2010 voor de teelt van wintertarwe gemiddeld € 1352 kosten maakte. Dat is € 150 meer dan bij wintergerst.

Wintertarwe kost het meest, maar levert ook het meeste op: € 287 arbeidsinkomen per hectare. Daarna volgen wintergerst en korrelmaïs met een arbeidsinkomen van € 132 en € 87 per hectare.

Marktprijs

Bij de verschillen tussen de jaren speelt de marktprijs bij wintertarwe, wintergerst en korrelmaïs een cruciale rol. Het grondtype is volgens het rapport van grote invloed op de verschillen in inkomen tussen bedrijven.

Granen nemen voor bijna een kwart van de oppervlakte cultuurgrond in Vlaanderen in. De belangrijkste teelten zijn wintertarwe, korrelmaïs en wintergerst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer