CDA+scoort+in+kippengemeenten
© Twan wiermans

CDA scoort in kippengemeenten

Hoe meer kippen er in een gemeente zijn, hoe meer mensen CDA stemmen. Tegelijkertijd scoort de Partij voor de Dieren (PvdD) daar juist slecht. Dat blijkt uit een analyse op basis van gegevens van het CBS en de Kiesraad.

Het CBS houdt jaarlijks bij hoeveel kippen er wonen per gemeente. Als daar de gegevens van de Kiesraad over de verkiezingen van 2010 naast worden gelegd, blijkt dat de kippen als graadmeter kunnen dienen voor het electoraat van het CDA en de PvdD.

Die laatste partij blijkt juist goed te scoren in gemeenten waar de dieren nauwelijks voorkomen. In Bergen wonen bijvoorbeeld maar 270 kippen, terwijl de PvdD daar het beste scoorde van heel Nederland.

Barneveld

In Barneveld, met 3,5 miljoen kippen de kippenhoofdstad van Nederland, haalt de PvdD juist een nihil aantal stemmen.

Het CDA doet het juist goed in de 'kippengemeenten'. In Nederweert bijvoorbeeld leven 3 miljoen kippen en haalt het CDA een kwart van de stemmen. Dat is 9% meer dan in Boxtel, waar slechts 20.000 kippen wonen.

Limburg en PVV

Toch verliest het CDA in de kippenrijke gemeenten in Limburg snel terrein aan de PVV.

ANP
• Lees alle verkiezingsberichten in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1825647&h=Verkiezingen 2012Verkiezingsdossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer