Wie wordt opvolger van cowboy Henkie?

Liefst 40% van de boeren en tuinders ziet Henk Bleker graag terugkeren als staatssecretaris van Landbouw, blijkt uit peilingen die Nieuwe Oogst liet uitvoeren onder 400 boeren en tuinders.

Wie+wordt+opvolger+van+cowboy+Henkie%3F
© Nieuwe Oogst

Cees Veerman (18%) en Gerda Verburg (11%) scoorden kort voor de vorige verkiezingen in 2010 beduidend lager. Ook het rapportcijfer voor Bleker van 7,1 is aanmerkelijk hoger dan de 5,9 voor de laatste minister van Landbouw, Gerda Verburg.

'Cowboy Henkie' heeft het blijkbaar goed gedaan. Hij spreekt de boerentaal, rekende af met natuurclubs, zorgde samen met zijn ondernemerskabinet voor minder regels en gaf sectoren de vrije hand om hun zaakjes op gebied van mest, milieu, dierenwelzijn en antibiotica zelf te regelen.

Voor de landbouw is het dan ook jammer dat Bleker en zijn kabinet de eindstreep niet haalden. Daardoor kon weinig van de ingezette koers in klinkende munt worden omgezet. Het is allerminst uitgesloten dat een nieuwe regering veel zaken terugdraait.

Gelukkig wil 93% van de boeren stemmen, waarbij het opvallend is dat de populariteit van het CDA ook onder boeren fors is gedaald: van 51% in 2010 naar 39% nu. Niet alleen daarom achten politieke insiders een terugkeer van Bleker uitgesloten. Hij was geen dossiervreter en dacht te veel zaken even 'uit de losse pols of met een half A4'tje' op te kunnen lossen.

Zijn liefdesaffaire met een 26-jarige NRC-journaliste, de mislukte campagne voor het CDA-leiderschap en net iets te vaak op televisie verschijnen (Mauro-briefje), beschadigden zijn gezag onherstelbaar.

Hoe dan ook, bij het merendeel van de boeren en tuinders kan 'Henkie' niet stuk. Hij wordt gezien als ambassadeur van de boerenmentaliteit: niet lullen, maar poetsen. Van de ministers na de legendarische Gerrit Braks is hij, samen met Cees Veerman, de meest populaire gebleken.

Soms zijn het de minst populaire ministers die de muziek maken. Wie herinnert zich Laurens Jan Brinkhorst nog? Boeren verafschuwden 'de stadse kakker' van D66. Toen hij zei dat MKZ-boeren geen krokodillentranen moesten huilden, omdat ze hun koeien anders ook wel naar de slacht hadden gebracht, was de boot helemaal aan.

Brinkhorst was echter wel de minister die in Brussel derogatie binnensleepte. Hij was ook de man die zorgde dat de huidige inkomenstoeslag geen premie per koe, maar een premie per kilo melk werd. Samen leveren ze de melkveehouderijsector jaarlijks € 400 miljoen op.

Wat is belangrijker, beeldvorming of inhoud? U mag het zeggen op 12 september.

Jelle Feenstra, jfeenstra @ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer