Boer+verbreedt%2C+boerin+bijbaan
© Nieuwe Oogst

Boer verbreedt, boerin bijbaan

Een kwart van de boeren doet aan verbreding en bij 38% van de bedrijven zijn er inkomsten door een baan buiten deur. Boeren doen aanzienlijk vaker aan verbredingsactiviteiten dan boerinnen, waar zij vaker een baan buiten het bedrijf hebben, meldt het CBS.

Op bijna een kwart van de boerderijen zijn er verbredingsactiviteiten. Grote bedrijven doen minder aan verbreding dan kleine. Alleen op de kleinste bedrijven wordt naar verhouding weinig aan verbreding gedaan.

Voor bedrijven in alle grootteklassen komt verbreding meer voor rekening van de boer dan van de boerin. Van de boeren doet 22% aan verbreding en van de boerinnen 15%.

Verbredingsacitiviteiten

Het CBS merkt op dat er flinke verschillen zijn tussen de verbredingsactivitieiten. Het zijn vooral boeren die aan landschaps- en natuurbeheer doen. Bij zorgboerderijen en agrotoerisme speelt de boerin een belangrijkere rol.

Op ruim 38% van de agrarische bedrijven hebben boer en/of boerin een baan buiten het bedrijf. Van de boeren heeft 22% een bijbaan en van de boerinnen 32%.

Bijbaan

Op de bedrijven met een standaardopbrengst kleiner dan € 100.000 levert een bijbaan een behoorlijke aanvulling op het inkomen op. Op de bedrijven met een standaardopbrengst van € 100.000 of meer hebben de boerinnen veel vaker een bijbaan dan op kleinere bedrijven.

De bijbanen leveren vooral een belangrijke bijdrage aan de economische zelfstandigheid van de boerinnen, geeft het www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/landbouw/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-boerinnen-bijbanen-2010-art.htm?RefererType=RSSItem&RSSFeedTitle=LandbouwCBS aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer