Strenge winter dreunt na voor scholekster

Scholeksters leggen massaal het loodje in strenge winters als hun voedselgebieden bevriezen. Verrassend is dat de verhoogde sterfte doorzet tot in het daaropvolgende broedseizoen, meldt SOVON Vogelonderzoek Nederland.

Scholeksters overwinteren in wadgebieden, waar ze op de droogvallende platen naar schelpdieren zoeken, vooral kokkels en mossels. In zachte winters is de overleving zeer hoog, soms bijna 100%.

Er gaan dan zelfs minder volwassen scholeksters dood dan tijdens het daaropvolgende broedseizoen. In strenge winters neemt de sterfte echter sterk toe en gaan er meer scholeksters dood dan tijdens het broedseizoen.

Overleven

Vooral jonge, onervaren dieren hebben moeite om te overleven. Bovendien blijkt nu dat ook in het daaropvolgende broedseizoen sprake is van hogere aantallen dode scholeksters vergeleken met een broedseizoen na een zachte winter.

De verhoogde sterfte geldt zowel voor standvogels die aan de kust broeden, als voor de veelal in het binnenland broedende trekvogels.

Analyse

Het onderzoek is gebaseerd op de analyse van terugmeldingen van 43.754 tussen 1975 en 2000 in West-Europa geringde scholeksters.

De analyse werd uitgevoerd door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie, Sovon en de universiteit van Montpellier en onderzoeksinstituut CNRS, beide uit Frankrijk.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer