Warm+onthaal+graskaas+in+Woerden
©

Warm onthaal graskaas in Woerden

De eerste graskaas kreeg 'de eerste zaterdag in juni' een warm onthaal in Woerden. De organisatie wist onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers de binnenstad tot een waar kaasfestijn om te toveren.

Eén van de hoogtepunten van de dag was de veiling van de eerste graskaas én de 145 kilogram zware graskaas ter grootte van een trekkerwiel. Ook de traditionele opening, waarbij het boerengoud naar de markt wordt gebracht met brikken en trekkers, trok veel publiek.

'Steden als Gouda en Alkmaar hebben de naam, maar in Woerden gebeurt het nog echt. Kaas wordt geklopt, geroken, gevoeld en bovendien geproefd. Wij hebben verstand van kaas en delen deze kennis graag met het publiek', stelt Cor Janmaat van de organisatie.

Koning der Kazen

De grote graskaas ging na een spannende veiling waarbij boer, burger en handelaren flink tegen elkaar opboden, naar Zijerveld Kaas. Bernhard Veldhuyzen betaalde voor de 'koning der kazen' een bedrag van € 11.600.

Veldhuyzen: 'De grote graskaas zal de komende tijd te volgen zijn via kaas.nl maar echt haast hebben we niet. Hij mag nog wel even tijd krijgen om te rijpen'.

Bijzondere lekkernij

De eerste kleine variant van de graskaas 2012 kwam in handen van Angelique de Goey, echtgenote van John de Goey van het gelijknamige Woerdense Kaasbedrijf. Zij nam de bijzondere lekkernij mee naar huis voor € 590.

De opbrengst van de veiling, in totaal € 12.700, gaat naar Stichting Heifer die met de actie 'Koop een Koe' arme gezinnen in Oeganda helpt aan boerderijdieren voor een beter bestaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 3°
  10 %
Meer weer