Leghennen Staphorst salmonella besmet

Op een pluimveebedrijf in gemeente Staphorst is afgelopen donderdag een besmetting met Salmonella gallinarum vastgesteld. Het betreft een koppel van 35.000 vrije uitloop leghennen met een leeftijd van 47 weken, meldt Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Om besmetting van pluimvee in de omgeving tegen te gaan, is de boer verplicht het besmette koppel hennen tot 16 augustus 2012 af te schermen. Dat moet in een ruimte waarin geen vogels of hun uitwerpselen kunnen doordringen.

In een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen 5 andere pluimveebedrijven. Geen van deze boeren heeft een huisvestingssysteem met uitloop.

Afschermgebod

Opleggen van een afschermgebod voor de omgeving van het besmette bedrijf heeft volgens PPE daarom geen zin.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 10°
  50 %
Meer weer