Weinig voordeel beregenen en bijmesten

Uit 5-jarig onderzoek van PPO in zetmeelaardappelen blijkt dat door bijbemesting en beregenen een opbrengstverhoging van 0 tot 6% kan worden bereikt.

Weinig+voordeel+beregenen+en+bijmesten
© Nieuwe Oogst

Een belangrijk effect van beregenen en bijmesten is het verlengen van het groeiseizoen. Het loof blijft langer groen en daarmee wordt de periode voor stikstofopname verlengd.

Het systeem van bijbemesting leverde bij het vroegrijpende proefras Seresta een besparing op de stikstofgift op. Bij het latere ras Festien werd juist meer stikstof geadviseerd.

Geen voordeel

Gemiddeld over de 5 jaren is de conclusie dat beregenen en een andere bemestingsstrategie bij het ras Festien geen voordeel oplevert. Bij het ras Seresta gaf de combinatie van gedeelde bemesting en beregening wel hogere opbrengsten.

Beregening kon economisch in de meeste gevallen niet uit, zeker wanneer arbeid in de kosten van de berekening wordt meegerekend. De proeven zijn uitgevoerd door PPO op haar proeflocatie 't Kompas te Valthermond.

Onderzoeksrapport

Meer bijzonderheden over en resultaten van het betreffende onderzoek van PPO zijn te lezen in het rapport edepot.wur.nl/205927Beregening en bemesting zetmeelaardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer