Zeespiegel stijgt door grondwaterwinning

Grondwateronttrekking vormt de komende jaren een voorname oorzaak van de zeespiegelstijging. Die bijdrage is vergelijkbaar met het afsmelten van gletsjers in berggebieden, melden onderzoekers van Universiteit Utrecht.

Wanneer grondwater naar boven wordt gepompt voor irrigatie-, drinkwater- en industriële doeleinden, vloeit dit niet zomaar weer terug de grond in. Het verdampt ook en stroomt weg door rivieren en kanalen die uiteindelijk in zee uitmonden.

Al dit water zal in 2050 verantwoordelijk zijn voor een jaarlijkse zeespiegelstijging van ongeveer 0,8 millimeter. 'Buitensporige grondwaterwinning dreigt spoedig een voorname oorzaak te worden van de zeespiegelstijging', zegt hoofdonderzoekster Yoshihide Wada.

Stuwmeren

Het www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/Grondwaterwinningleidtkomendejarentotzeespiegelstijging.aspxonderzoek toont dat er vanaf de jaren '90 meer grondwater werd gewonnen en minder waterreservoirs opgebouwd. Dat draagt bij aan de zeespiegelstijging. 'Door ontbossing en het drogen van wetlands, komt hier nog eens 0,05 mm zeespiegelstijging per jaar bij', weet onderzoeker Rens van Beek.

'Tussen ongeveer 1970 en 1990 werd de zeespiegelstijging, die door grondwaterwinning werd veroorzaakt, juist tegengegaan door de bouw van dammen. Daardoor bleef het water in reservoirs zitten in plaats van naar zee te stromen. Sinds 1990 worden er veel minder dammen gebouwd', geeft Van Beek aan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer