RIVM wil geen meldplicht ziekte van Lyme

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert geen meldingsplicht in te voeren voor de ziekte van Lyme. Volgens het RIVM zijn andere meetinstrumenten geschikter om informatie over de ziekte te verzamelen.

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme is gestegen van 17.000 in 2005 tot 22.000 in 2009 en neemt de laatst jaren verder toe. De ziekte wordt meestal overgebracht door tekenbeten. Het zorgt voor een rode, ringvormige huiduitslag en klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtsontstekingen en neurologische klachten.

Onderrapportage

Een meldingsplicht zou artsen en laboratoria verplichten om een patiënt met de ziekte van Lyme te melden bij de GGD. Volgens het RIVM zal dit waarschijnlijk resulteren in een onderrapportage. De ziekte kent namelijk vele aspecifieke klachten, waardoor de diagnose vaak later of niet wordt gesteld wordt. Ook is er geen laboratoriumtest beschikbaar die met zekerheid aangeeft of iemand de ziekte van Lyme heeft.

Het ministerie van VWS heeft het advies van het RIVM overgenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer