Steun+Van+Lokven+voor+lot+Q%2Dkoortspati%C3%ABnt
©

Steun Van Lokven voor lot Q-koortspatiënt

Het stoorde ook geitenhouders dat er jarenlang niks is gedaan voor mensen die ziek zijn geworden door Q-koorts. Dat verzekerde oud-voorzitter Jan van Lokven van LTO-vakgroep Geitenhouderij vandaag tijdens de openbare Q-koortshoorzitting in Den Bosch.

'Wij hebben maximaal gedaan wat kon', zei Van Lokven tegen Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. 'Er zijn hygiënemaatregelen getroffen. Vaccins zijn optimaal benut, maar het was er te laat voor en niet genoeg. Uiteindelijk zijn onze dieren doodgespoten.'

De voormalig geitenhouder erkende dat de branche zich om privacyredenen lang verzette tegen bekendmaking van de adressen van besmette bedrijven. Uiteindelijk besloot de overheid om de locaties te publiceren. Veel vragen van de ombudsman zijn vandaag gericht op transparantie door de overheid.

Q-uestion

Voorzitter Michel van den Berg van patiëntenvereniging Q-uestion vertelde dat volgens hem te lang is gewacht met bekendmaken van de besmette bedrijven. Recreanten en bewoners wisten niet welk gevaar ze liepen op het platteland.

Bijzonder hoogleraar infectieziekten Jan Hendrik Richardus meent dat de overheid open en eerlijk moet communiceren, ook over haar eigen twijfels. Volgens hem woedde er een competentiestrijd tussen verschillende overheidsinstanties.

Schadefonds

De patiëntenvereniging stapte naar de Nationale Ombudsman. De vereniging wil excuses van de overheid, maar niet zonder lege portemonnee. Patiënten denken aan een schadefonds voor mensen die inkomensverlies lijden of veel ziektekosten maken.

Brenninkmeijer verhoort onder ede diverse betrokkenen bij de Q-koortsepidemie in 2009. De voormalig CDA-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) worden vanmiddag verhoord.

ANP

Bekijk meer over: