Boeren willen goede regeling Lelystad Airport

Boeren rond Lelystad Airport zien uitbouw van het vliegveld als een regelrechte bedreiging voor hun bedrijven. Permanente monitoring en een goede schaderegeling zijn essentieel, aldus woordvoerder Rob ter Haar van de boeren.

In 2015 mogen op Lelystad Airport 25.000 vliegbewegingen plaatsvinden en in 2020 45.000 starts en landingen. Dat staat in het advies van rijksadviseur Hans Alders dat vanochtend is gepresenteerd.

'Boeren in het gebied rondom de luchthaven zien deze ontwikkeling als directe bedreiging voor hun bedrijfsvoering', zegt Rob ter Haar, akkerbouwer en bestuurslid van de Club van Direct Omwonenden (CDO). 'Natuurlijk kan de ontwikkeling niet worden tegen gehouden, maar leuk is anders.'

Waardevermindering

Ter Haar vreest waardevermindering van de bedrijven. Net als producten die niet meer kunnen worden geteeld in verband met voedselveiligheid en een leefklimaat dat sterk verslechtert. 'Dat zijn allemaal gevolgen die voor de hand liggen.'

Permanente monitoring kan volgens hem voorkomen dat de boeren straks producten telen die niet de markt op mogen vanwege vervuiling door vliegverkeer.

Maatregelen

De exacte gevolgen voor de omwonenden en de daarbij horende maatregelen om schades te voorkomen en of te compenseren, komen in een uitwerkingsadvies. Dat is over een half jaar klaar. CDO praat mee aan de Alderstafel over de toekomst van de luchthaven.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer