Bewoners blij, geen gasopslag Pieterburen

Inwoners van het Groningse dorp Pieterburen zijn opgelucht. De Franse multinational Électricité de France (EDF) komt niet naar het dorp. Dat meldt De Telegraaf.

De Noord-Groningers waren benauwd voor een ondergrondse gasopslag in zoutlagen onder het dorpje. Uit wanhoop waren ze zelfs de Franse presidentsverkiezingen maar goed gaan volgen: 'Want wie weet of dat uitmaakte, of Sarkozy of Hollande het werd'.

Pieterburen moet het juist hebben van toerisme op kleinere schaal, zoals het Pieterpad en het wadlopen. Naast landbouw en kleinere ondernemingen, menen felle tegenstanders van de gasput. Ook de Zeehondencrèche trekt jaarlijks veel bezoekers naar het dorp met nog geen 400 inwoners.

Proefboringen

De angst bestond dat de stilte moest wijken voor lawaaiige industrie. De Fransen hadden vergunningen voor proefboringen goedgekeurd gekregen. Maar EDF maakte te elfder ure bekend er vanaf te zien en liever in landen als Duitsland te investeren.

Actievoerder Kars Jol had daarna met vele medestanders van actiegroep Pieterburen Tegengas een gezellige borrel. Er komt geen aardgas onder hoge druk onder hun dorpsbodem. 'We hebben ze een poepje laten ruiken', vertelt Jol opgetogen. 'We verwachtten lawaai, grote installaties met strooilicht.'

Zoutkoepel

Provincie Groningen is tevreden dat geen gas in de zoutkoepel onder het pittoreske Hogeland komt. 'Streep erdoor', liet het provinciebestuur weten. Gemeente De Marne steunde de actievoerders.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer