'RUG meer betrekken bij terpenonderzoek'

Voor de instandhouding van terpen en wierden is een groter maatschappelijk draagvlak nodig. Hoogleraar Gilles de Langen pleit daarom voor samenwerking tussen de betrokken overheden en het Groninger Instituut voor Archeologie van Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

De Langen deed onderzoek naar nut en noodzaak van het universitaire terpenonderzoek. Volgens hem kan de universiteit een bijdrage leveren aan een betere bescherming van het bodemarchief in de terpen. Maar ook de groei van kennis en beter onderwijs realiseren.

'Recente opgravingen die samen met provincie Fryslân zijn gerealiseerd, hebben de belangstelling voor de terpen al behoorlijk aangewakkerd.'

Agrarische nederzetting

Terpen en hun omgeving vertellen over belangrijke economische veranderingen, zoals de grootschalige ontginningen, het ontstaan van verzorgende dorpen en een nieuw type agrarische nederzetting, stelt De Langen.

'Stuk voor stuk veranderingen waarover de historische bronnen te weinig spreken. Vanuit historische hoek is voorgesteld om samen met historisch sociologen en antropologen te speuren naar gemeenschappelijke kenmerken van culturen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer