Demonstratie mestscheiding succesvol

Ruim 100 melkveehouders, loonwerkers en een enkele fruitteler hebben eind vorige week de demonstratie mestscheiding bezocht bij familie van der Hoog in Enspijk.

Daar waren 3 machines voor mestscheiding, een boxenvuller en op fruitteelt gerichte strooiwagens te zien. Een van de conclusies van de demonstratie was dat mestscheiding qua kosten interessant is als kunstmest duurder wordt en/of de kosten van mestopslag en afvoer van fosfaat in de vorm van drijfmest toenemen. Van der Hoog wil vooral de mogelijkheid van boxvulling met de dikke/droge fractie verder verkennen.

De bezoekers waren vooral geïnteresseerd in hoe mestscheiding kan bijdragen aan een betere benutting van mineralen op de eigen bedrijven en de kostenbeheersing bij aanscherpende mestwetgeving. Informatie over verschillende toepassingsmogelijkheden van de natte en droge fractie trokken de belangstelling.

Gericht afvoeren

De dunne mestfractie is goed toepasbaar op grasland. Zo is de mest efficiënter in te zetten en gaan de transportkosten naar beneden. Mineralen waar een overschot van is, zoals fosfaat in de dikke fractie en nitraat in de dunne fractie, zijn gericht af te voeren.

Ook als een ondernemer een krappe opslagcapaciteit voor mest heeft, kan mestscheiding een oplossing zijn. Andere redenen zijn: variëren in samenstelling van de mest, vervanging kunstmest, beperken van de NH3-emissie, verbeteren van de bodemvruchtbaarheid of gebruik van de vaste fractie als boxvulling.

De demonstratie mestscheiding is vanuit het project Langs de Linge georganiseerd in samenwerking met PPP-Agro-Advies.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer