De Groene Vlieg breidt productie steriele uienvliegen fors uit

De Groene Vlieg opende vorige week een nieuwe kweeklocatie in het Flevolandse Dronten. Daarmee wordt de productie van steriele uienvliegen flink uitgebreid.

'We gaan van een miljard naar uiteindelijk drie miljard', licht directeur Jaap Jonker van De Groene Vlieg toe. 'Komend jaar zien we een uitbreiding in areaal. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer.'

De Steriele Insecten Techniek moet ervoor zorgen dat de uienvlieg op biologische wijze beheersbaar blijft. 'De steriele vliegen gaan naar buiten en paren daar. Het vrouwtje legt een eitje, maar heeft met een steriel mannetje gepaard waardoor er reductie komt', licht Jonker toe.


Hogere druk

Het areaal uien groeit, er is minder chemie en er zijn meer insecten. Dat zorgt voor een hogere druk van de uienvlieg. De Steriele Insecten Techniek is een bestrijdingswijze die is opgenomen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. 'Als je nu niet instapt, ben je over twee of drie jaar misschien te laat', waarschuwt de directeur van De Groene Vlieg. 'Het is voor nieuwe gebieden met uienteelt belangrijk om nu bescherming te bieden.'

De Groene Vlieg wil de bestrijdingswijze uitbreiden naar het buitenland. 'Wat betreft logistiek is dat een uitdaging, want vliegen kunnen niet te lang op transport. Maar daar hebben we een oplossing voor. Ze gaan als pop', legt Jonker uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer