Wat ondernemers moeten weten: 10 misvattingen over zonnepanelen en energieopslag

Zelf energie opwekken en opslaan past bij duurzaam ondernemen. Maar er zijn ook tegengeluiden over de toepassingen en voordelen. Voor dit artikel hebben we tien veelvoorkomende misvattingen over energieopwek en -opslag onderzocht.

Wat+ondernemers+moeten+weten%3A+10+misvattingen+over+zonnepanelen+en+energieopslag
Energy Shift
© Kennispartner

De uitkomst van ons onderzoek laat zien dat agrarische ondernemers erbij gebaat zijn als ze de regie van hun energie weer in eigen handen nemen. De tien veelvoorkomende misvattingen zijn:

1. Hoge initiële kosten

Misvatting: Zonnepanelen en grote accu’s zijn te duur om aan te schaffen.
Ontkrachting: De initiële investering wordt vaak gecompenseerd door subsidies, belastingvoordelen, de directe besparingen op de energierekening en de inkomsten door te handelen met energie.

2. Langdurige terugverdientijd

Misvatting: Het duurt te lang voordat de investering is terugverdiend.
Ontkrachting: De terugverdientijd wordt dankzij dalende kosten van technologie en stijgende energieprijzen juist steeds korter. De huidige terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar.

3. Onbetrouwbaarheid van energieopslag

Misvatting: Energieopslag is onbetrouwbaar en werkt niet altijd wanneer je het nodig hebt.
Ontkrachting: Energieopslag bestaat al heel lang (denk aan accu’s in de auto of gewone batterijen). Moderne energieopslagsystemen zijn dus zeer betrouwbaar en zijn bovendien voorzien van geavanceerde monitoring- en managementsystemen. Ze zijn zelfs veiliger dan de accu’s die we al volop gebruiken in smartphones, laptops en elektrische fietsen.

4. Beperkte levensduur van systemen

Misvatting: Zonnepanelen en batterijcellen in een accu moeten te snel vervangen worden.
Ontkrachting: Hoge kwaliteit zonnepanelen en batterijen hebben een levensduur van 25 jaar of langer, met garanties die deze periodes vaak dekken.

5. Milieu-impact van productie

Misvatting: De productie van zonnepanelen en batterijen is schadelijk voor het milieu.
Ontkrachting: Hoewel de productie van zonnepanelen en accu’s energie-intensief is en materialen zoals silicium en lithium vereist, verdienen deze systemen zichzelf terug door de aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot gedurende hun levensduur. Gemiddeld verdienen zonnepanelen de energie die nodig is voor hun productie binnen 1 tot 2 jaar terug. Daarna leveren ze schone energie voor de rest van hun levensduur, meestal 25-30 jaar. Bovendien worden de productieprocessen steeds efficiënter en milieuvriendelijker, en neemt de mogelijkheid tot recycling van materialen toe, wat de totale milieuvoetafdruk verder vermindert.

6. Complexiteit van installatie en onderhoud

Misvatting: Het installeren en onderhouden van zonnepanelen en energieopslag is te ingewikkeld.
Ontkrachting: Voor de installatie zijn professionele bedrijven beschikbaar, zoals Energy Shift, met 12 jaar ervaring in de sector. Zij monitoren de systemen op afstand, zodat eventuele problemen onmiddellijk worden gedetecteerd en opgelost, wat zorgt voor een probleemloze ervaring. Eenmaal geïnstalleerd vergt het systeem dus juist zeer weinig onderhoud.

7. Onzekerheid over technologische ontwikkelingen

Misvatting: Snel veranderende technologieën maken investeringen risicovol.
Ontkrachting: Door te investeren in zonnepanelen en energieopslag bent u juist klaar voor de toekomst. De professionele systemen zijn ontworpen om mee te groeien met technologische vooruitgangen, wat zorgt voor een duurzame en toekomstbestendige oplossing.

8. Ruimtebeperkingen

Misvatting: Er is niet genoeg ruimte om zonnepanelen en batterijen te installeren.
Ontkrachting: Er zijn meer dan voldoende daken in Nederland om daarop met zonnepanelen alle benodigde energie op te wekken. Batterijen worden steeds compacter en kunnen gemakkelijk op een erf of tegen een pand aan worden geïnstalleerd.

9. Onzekerheid over energiebesparing

Misvatting: Het is onduidelijk hoeveel energie en geld daadwerkelijk bespaard wordt.
Ontkrachting: Energieaudits en simulaties vooraf kunnen zeer nauwkeurige besparingsprojecties bieden.

10. Invloed van weersomstandigheden

Misvatting: Zonnepanelen zijn niet effectief bij slecht weer of in de winter.
Ontkrachting: Hoewel het waar is dat de energieproductie van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden, blijven ze zelfs tijdens de wintermaanden en bewolkte dagen waardevol. In Nederland zijn er nog steeds voldoende zonuren gedurende het hele jaar om een interessant rendement te behalen, vooral in combinatie met de zonnige lente- en zomermaanden. Bovendien werken de batterijsystemen het hele jaar door, zij handelen ook in de winter met energie op het net.

Bereken in drie stappen uw ideale accu

Het is duidelijk dat zonnepanelen en energieopslag een interessante investering zijn voor ondernemers die hun ecologische voetafdruk verder wil verkleinen en zijn energiekosten wil verlagen. Bezoek de website van Energy Shift voor meer informatie of maak gebruik van de gratis online accu calculator, waarmee u in slechts drie eenvoudige stappen ontdekt welke accu het beste bij uw situatie past.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Energy Shift

Energy Shift

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Energy Shift

Lees ook

Meer artikelen van Energy Shift »

Artikelen over Energy Shift