Energieproductie en -opslag in de landbouw: een investering die loont?

Agrariërs ontdekken voortdurend nieuwe manieren om hun bedrijven te optimaliseren. Een opkomende trend die steeds meer aandacht krijgt, is de integratie van energieproductie met -opslag. Maar wat levert het eigenlijk op?

Energieproductie+en+%2Dopslag+in+de+landbouw%3A+een+investering+die+loont%3F
Energy Shift
© Zonnepanelen op het dak

De overstap naar duurzame energiebronnen is lang niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een slimme zakelijke zet voor boeren. Zonnepanelen zijn al een vertrouwd beeld op de daken in het platteland. Energieopslag is een veel recentere ontwikkeling. Maar hoe vertaalt dit zich naar tastbare voordelen?

Naast de ecologische voordelen kunnen boeren die investeren in energieproductie aanzienlijke financiële voordelen behalen. Het overschot aan opgewekte energie kan worden teruggeleverd aan het net, wat resulteert in extra inkomsten. Dit betekent niet alleen een lagere energierekening, maar ook een potentiële bron van passieve inkomsten.

Energieopslag slimme zet

Maar wat als de zon niet schijnt? Hier komt energieopslag om de hoek kijken. Accu's op het boerenerf slaan overtollige energie op voor momenten dat er geen stroom wordt opgewekt. Dit vermindert de afhankelijkheid van het reguliere stroomnet, wat zowel kostenbesparend is als betrouwbaarder.

Een ander opvallend voordeel van energieopslag is dat het boeren in staat stelt meer energie op te wekken dan normaal gesproken op hun aansluiting mogelijk is. In veel gebieden in Nederland is door de netcongestie uitbreiding van de aansluiting niet mogelijk. Doordat een accu gefaseerd teruglevert, kun je tot vier keer meer zonnepanelen installeren zonder dat de energieaansluiting hoeft te worden uitgebreid.

Slim beheren van stroomprijzen

Een ander voordeel van energieopslag is dat de ondernemer met een accu altijd verzekerd is van de beste stroomprijs. Want stroom kan worden ingekocht op momenten dat de prijs laag is en worden opgeslagen tot het moment van verbruik. Daarnaast biedt opslag de mogelijkheid de energie pas te verkopen aan het stroomnet op momenten van hoge stroomprijzen. Deze flexibiliteit creëert een extra inkomstenbron, naast het eerdergenoemde voordeel.

Een vierde voordeel van energieopslag is dat negatieve stroomprijzen nooit meer een probleem zijn. Sterker nog, op die momenten gaat de accu flink stroom inkopen en wordt juist optimaal geprofiteerd van de negatieve tarieven.

Financiële stabiliteit

De combinatie van energieproductie en -opslag is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar vooral een strategische, zakelijke zet. Het vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk, maar versterkt ook de financiële stabiliteit voor het agrarische bedrijf.

Bent u benieuwd naar wat dit voor uw onderneming kan betekenen? Ontdek de mogelijkheden en bekijk welke kansen er liggen in uw specifieke situatie.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Zonnepanelen op het dak

 

 

Energy Shift

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Energy Shift

Lees ook

Meer artikelen van Energy Shift »

Artikelen over Energy Shift