'Paddenstoel is onmiskenbaar superfood'

Wetenschappers en onderzoekers zijn het erover eens: de paddenstoel is niet alleen gezond, maar de teelt voldoet ook volledig aan de eisen van de gewenste circulaire economie.

%27Paddenstoel+is+onmiskenbaar+superfood%27
© LTO Nederland

Enkele jaren geleden hebben wij als LTO-vakgroep Paddenstoelen een toekomstvisie geschreven waarin wij zijn begonnen een quote op te nemen, die ik in deze column graag met jullie deel: 'Door de Romeinen zijn paddenstoelen al bestempeld als 'het voedsel van de goden' en in Azië worden paddenstoelen al duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde om de gezondheid te verbeteren. Paddenstoelen bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen.'

In 2020 heeft Hort Innovation opdracht gegeven aan Nutrition Research Australia om een literatuuronderzoek uit te voeren naar de vele gezondheidsvoordelen van champignons voor de mens. Onlangs kwam het Algemeen Dagblad met een artikel waarin diëtist Michaël Sels tot een vergelijkbare conclusie komt en aangeeft dat champignons behoren tot de top 10 van superfoods 2024.

Superfoods worden omschreven als producten die boordevol essentiële voedingsstoffen zitten en aanzienlijke gezondheidsvoordelen bieden. Het gaat om voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten. Ze worden geprezen om hun positieve impact op de gezondheid. Zo zouden ze de darmgezondheid verbeteren en het risico op chronische ziekten verlagen.

De Romeinen bestempelden paddenstoelen al als 'het voedsel van de goden'

Tom van Wijk, voorzitter LTO-vakgroep Paddenstoelen

Eerder is in Nieuwe Oogst een artikel verschenen met voedingsdeskundige Ellen van den Heuvel van Scelta Mushrooms met als titel: 'Paddenstoel verdient een duidelijke plaats in de schijf van Vijf'. Nu zijn wij in 2023 al begonnen met een Europese promotiecampagne voor champignons onder auspiciën van de vereniging van Europese champignontelers GEPC. Daarbij staan vijf thema's centraal: gezondheid, duurzaamheid, smaak, veelzijdig en betaalbaar. Deze campagne is vooral gericht op millennials, maar paddenstoelen zijn natuurlijk gezond voor iedereen, van jong tot oud.

Daarnaast voldoet de teelt van champignons volledig aan de gewenste circulaire economie. Reststromen uit de landbouw worden hierbij opgewaardeerd tot superfood. Dat dan ook de reststromen uit de champignonteelt mogelijk opnieuw kunnen worden gebruikt bij de zuivering van afvalwater is natuurlijk helemaal fantastisch. In de bijlage Wetenschap van NRC is dat onlangs beschreven in een interview met wetenschapper Brigit van Brenk.

Mooier gaat het niet worden: eet smakelijk en blijf gezond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer