VVD-kandidaat Europarlement: 'Visie voor boer is ver te zoeken in Brussel'

Op de HAS green academy in Den Bosch vond donderdag het FoodNL EU-verkiezingsdebat plaats. Acht kandidaten voor de Europese verkiezingen waren aanwezig om met elkaar in debat te gaan over het voedselsysteem van de toekomst.

VVD%2Dkandidaat+Europarlement%3A+%27Visie+voor+boer+is+ver+te+zoeken+in+Brussel%27
© Foto Van den Oetelaar

De organisatie van het debat was in handen van vijf organisaties rondom voedsel en landbouw: FoodNL, AgriFood Capital, Greenport Venlo, Regio Foodvalley en FruitDelta Rivierenland. Het debat vond plaats op basis van door de organisatie bedachte stellingen, al konden studenten en andere aanwezigen vooraf ook een stelling insturen.

De thema's die aan bod kwamen tijdens de bijeenkomst, gingen over duurzame voedselvoorziening, voedselzekerheid en voedselverspilling. Ook ging het debat over de inkomenssteun uit Brussel voor boeren. De stelling luidde: 'De inkomenssteun uit Brussel past niet in het toekomstbestendige verdienmodel van de boeren.' Deze stelling was ingezonden door VVD-kandidaat voor het Europees Parlement Bart Millenaar.

Millenaar trapte de discussie af door te stellen dat 'de visie voor boer en tuinder in Brussel echt ver te zoeken' is. Hij vervolgde zijn standpunt met drie zaken waar een maatregel volgens hem aan moet voldoen. 'Maatregelen zijn alleen effectief als de boer ruimte krijgt voor eigen invulling, het past bij de locatie en een beloning beschikbaar wordt gesteld.'

Lara Sibbing van GroenLinks-PvdA reageerde daar meteen op. 'De VVD verwart vrijheid met vrijblijvendheid.' Ze verwees opvallend genoeg naar het overhemd van debatleider Aart van Cooten om haar punt te verduidelijken. 'Van Cooten heeft de keuze om die blouse aan te trekken, maar kiest hij ook voor de kinderarbeid die is verricht om dit overhemd te maken?' Het gaat volgens Sibbing over balans tussen deze twee.


Eerlijke prijs

Een akkerbouwer uit West-Brabant stak zijn hand op en legde uit het eens te zijn met de stelling. 'Ik hoef geen inkomenssteun, maar ik wil een eerlijke prijs voor mijn product.' Doelsturing past beter in het verdienmodel, vindt de Brabander. 'Gewoon een doel dat we moeten behalen waarbij we zelf mogen bepalen op welke manier we dat doel realiseren.'

SGP'er Gijsbrecht Gunter was het met de akkerbouwer eens en vindt dat Brussel van inkomenssteun naar productiesteun moet. 'Het hele ondernemerschap moet worden beloond. Een vergoeding is niet genoeg. Het hele verdienmodel moet worden aangepast.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer