WUR-promovenda: gezond en duurzaam eten hoeft niet duurder te zijn

Gezonder en duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn. Onderzoeker Reina Vellinga van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert dat in een proefschrift waarmee ze woensdag 27 maart promoveert aan Wageningen University & Research.

WUR%2Dpromovenda%3A+gezond+en+duurzaam+eten+hoeft+niet+duurder+te+zijn
© Twan Wiermans

Volgens haar onderzoek is klimaatvriendelijker en gezonder eten mogelijk voor kosten die 'vergelijkbaar zijn met die van de huidige voedingspatronen'. Dit geldt voor mensen uit alle sociaaleconomische groepen.

Volgens de studie valt flink wat winst te behalen met 'bescheiden toenames' in plantaardig voedsel en het minder consumeren van zuivel, rood vlees en bewerkt vlees. Met dit soort aanpassingen zou de opvolging van de richtlijnen voor gezonde voeding met ongeveer de helft toenemen. De uitstoot van broeikasgassen zou tussen de 19 en 24 procent lager uitvallen dan bij het huidige dieet.


Hand in hand

Gezondere voedingspatronen en milieuwinst gaan dus vaak hand in hand. De veranderingen die daaraan bijdragen, komen echter niet vanzelf. De overheid kan hieraan bijdragen door bijvoorbeeld gezond en duurzaam voedsel goedkoper te maken en ongezonde en niet-duurzame producten juist zwaarder te belasten, suggereert de onderzoeker.

Verder zou de overheid volgens Vellinga bedrijven kunnen verplichten hun voedingsmiddelen gezonder en duurzamer te maken. Dat kan bijvoorbeeld door minder suiker, zout en verzadigde vetten toe te staan. Het huidige beleid voor gezonder en duurzamer eten is volgens de promovenda 'onvoldoende en te versnipperd'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer