Agrifirm breidt pilot regeneratieve landbouw flink uit

De pilot van Agrifirm rond regeneratieve landbouw wordt uitgebreid van vijf naar veertig boeren in de provincie Groningen. Onderzocht wordt hoe deze manier van landbouw ontwikkeld kan worden tot een robuust verdienmodel.

Agrifirm+breidt+pilot+regeneratieve+landbouw+flink+uit
© Agrifirm

De resultaten van de vorige pilot zijn volgens projectmanager Josien van Harten van Agrifirm uitermate positief. Meer onderzoek moet het mogelijk maken om beter in beeld te brengen wat de positieve effecten zijn van deze manier van bedrijfsvoering.

Het doel van regeneratieve landbouw is de gezondheid en productiviteit van de bodem vergroten, de biodiversiteit verbeteren en de effecten van klimaatverandering beperken. Volgens Agrifirm ligt de focus op het versterken van de wisselwerking tussen de bodem en de plant.

Zij zien hierin kansen om een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem te bouwen voor toekomstige generaties. ‘Regeneratieve landbouw is een veelbelovende methode waarmee we de motor van fotosynthese het hele jaar door willen laten draaien’, stelt Van Harten.


Data verzamelen

In het afgelopen jaar startte elk van de vijf telers met een ander gewas op 1 hectare. Doel? Zoveel mogelijk data verzamelen. ‘We hebben met hen verkend met welke groenbemester je het land in de herfst optimaal voorbereidt op wat je in het voorjaar wil telen.’


Zo onderzochten de telers hoe ze bodembiodiversiteit kunnen beïnvloeden door de bodem jaarrond bedekt te houden. Ook leerden ze wat het oplevert om gewasresten te laten liggen. Daarnaast is in de pilot gekeken naar hoe bepaalde ziekten en plagen bestreden kunnen worden met de inzet van natuurlijke vijanden.

Vanaf volgend jaar wil Agrifirm binnen het samenwerkingsverband Fascinating de gevolgen van regeneratieve landbouw testen op 100 hectare. De ambitie is om dit gedurende vijf jaar te doen. Op dit moment zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar zowel akkerbouwers als veehouders voor de opgeschaalde pilot. Geïnteresseerde kunnen zich aanmelden via de website van Fascinating.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer