Meebetalen of geld verdienen aan het volle elektriciteitsnet?

Het Nederlandse elektriciteitsnet is niet gemaakt met het idee dat de eindgebruikers zelf stroom gaan opwekken. Dus wat een heel goede ontwikkeling is – het opwekken van duurzame energie – veroorzaakte ook een nieuw probleem: het net raakte vol en uit balans.

Meebetalen+of+geld+verdienen+aan+het+volle+elektriciteitsnet%3F
Zonnepanelen op het dak

Netbeheerders zijn druk bezig dit probleem op te lossen, maar dat is een kwestie van tientallen jaren. En de kosten die zij daarvoor maken berekenen ze door.

Steeds meer ondernemers krijgen 'nee' te horen op hun wensen om uit te breiden. Hieronder staan de vier vaakst gehoorde problemen vanwege het volle elektriciteitsnet:


1. 'Ik heb een grotere aansluiting nodig, maar kan die niet krijgen'

Als een agrarisch ondernemer meer stroom gaat verbruiken of terugleveren, heeft hij of zij soms een grotere aansluiting nodig, maar het is niet meer zo vanzelfsprekend dat je die krijgt.


2. 'Mijn gecontracteerd vermogen moet groter, maar mijn energieleverancier wil dit niet uitbreiden'

Soms is de aansluiting wel groot genoeg, maar zit er een beperking op hoeveel stroom er doorheen mag gaan. Er kan wel meer, maar gaat de onderneming over het gecontracteerd vermogen heen, dan wordt de ondernemer daarvoor beboet.


3. 'Ik wil groeien in mijn productie…' of: 'Ik wil groeien in verduurzaming, maar dat is niet mogelijk omdat de netbeheerder niet met me mee wil groeien'

Bedrijven willen bijvoorbeeld hun daken graag volleggen met zonnepanelen, maar waar moeten ze met de stroom heen die ze niet zelf gebruiken?


4. 'Ik wek zelf energie op, maar nu heb ik last van negatieve stroomprijzen'

Doordat de balans uit het net is – er is soms te veel stroom – zakt de energieprijs af en toe zover dat er sprake is van negatieve stroomprijzen. Waar je normaal gesproken geld krijgt, kost het op die momenten geld om duurzame energie aan het net te leveren.


Oplossingen

In alle bovenstaande gevallen betaalt de gebruiker mee aan de problemen van het net. Door negatieve energieprijzen, gemiste inkomsten, stijgende contractkosten van de energieleverancier enzovoorts. 'Een oplossing die wij voor al die problemen inzetten, is energieopslag', zegt commercieel directeur Martin Valentijn van Zonnepanelen op het dak.

'Je neemt de regie over je stroomgebruik in eigen hand. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel stroom je uit het net trekt en teruglevert', vervolgt Valentijn. Met andere woorden: de ondernemer zet zichzelf in de positie waarin hij of zij minder afhankelijk is van het net en de energieleverancier.


Oplossers worden beloond

Ondernemers die meewerken aan de oplossing van het probleem – van onbalans en een te vol net – worden daarvoor beloond. Haal je stroom van het net af als er te veel van is? Daar krijg je geld voor. Lever je stroom terug als er te weinig van op het net is, dan krijg je daar ook geld voor.

Valentijn: 'Onze vraag aan Nederlandse ondernemers is dan ook: betaal je zoals iedereen mee aan de problemen van het net of word je deel van de oplossing en ga je daar geld mee verdienen?'


Commercieel directeur Martin Valentijn van Zonnepanelen op het dak legt in deze video uit wat de mogelijkheden en voordelen zijn van zonnepanelen in combinatie met energieopslag.


Meer informatie

Op de website van Zonnepanelen op het dak is meer informatie over energieopslag en de voordelen ervan te vinden? Check hier de verschillende accu's of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Zonnepanelen op het dak

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Zonnepanelen op het dak

Lees ook

Meer artikelen van Zonnepanelen op het dak »

Artikelen over Zonnepanelen op het dak