Kom stroom tanken bij de boer

Gert-Jan Lagerweij heeft een energieneutraal legkippenbedrijf. Zijn boerderij bestaat uit twee stallen met elk 30.000 scharrelkippen en een uitgebreide boerderijwinkel met streekproducten. Sinds kort staat er ook een snellader voor elektrische auto's en motoren voor de deur.

Kom+stroom+tanken+bij+de+boer
Zonnepanelen op het dak

De 60.000 scharreleieren die de kippen van Lagerweij dagelijks leggen, vinden vaak dezelfde dag nog hun weg naar restaurants, winkels en consumenten. 'Ons bedrijf draait op de korte keten. We vermarkten zoveel mogelijk zelf voor het beste verdienmodel. De tussenhandel is ertussenuit. Zo houden we meer over om te investeren in duurzaamheid', legt de ondernemer uit.

En dat is fijn, want Lagerweij wil het liefst zo schoon mogelijk produceren. Daarom heeft hij geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie. Met 1.520 zonnepanelen op het dak wekken ze veel meer stroom op dan ze zelf nodig hebben. Het bedrijf is nu energieneutraal en met de SDE++-subsidie hebben ze er gelijk een extra en duurzame inkomstenbron bij.


Tekst gaat verder onder video.

• Bekijk het hele interview op de website van Zonnepanelen op het dak

Alle stroom die over is, kan natuurlijk het net op voor andere gebruikers. 'Maar', zegt Lagerweij, 'we wilden de stroom die we over hebben graag extra verwaarden. We zitten aan een drukke weg waar zo'n zesduizend auto's per dag langsrijden.'

Daarom hebben ze recent een snellader voor het bedrijf geplaatst. Een flinke, want een snellader met een vermogen van 60 kilowatt vind je in deze regio voornamelijk langs snelwegen. En die zijn een stuk duurder. 'Elektrische auto's en motoren komen hier nu groene stroom tanken', vertelt Lagerweij trots.

'Het is voor hen een mooi alternatief voor de laders langs de snelweg. Je tankt stroom die we zelf hebben opgewekt met zonnepanelen', aldus de veehouder. En tijdens het laden kunnen mensen een bakje koffie drinken in de boerderijwinkel. Die ligt trouwens vol met heerlijke lokale streekproducten. En vanuit de winkel zie je de duizenden scharrelkippen zo rondlopen in hun grote, overdekte uitloopstal.

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak leverde de zonnepaneleninstallatie, een nieuwe transformator en de snellader. 'Zij hebben ons enorm geholpen en ontzorgd', laat Lagerweij weten. Denk niet alleen het leveren en installeren, maar bijvoorbeeld ook aan het papierwerk, zoals het regelen van subsidieaanvragen. 'Voor ons was dat heel erg fijn. Je wilt daar geen fouten mee maken en het proces onnodig vertragen. Nu verliep alles heel soepel en konden we snel van start', vervolgt de ondernemer.

'Wij zijn enorm over Zonnepanelen op het dak te spreken. Het is een fijne partij om mee samen te werken. Ze doen wat ze beloven', besluit Lagerweij.

Agrarisch ondernemers die geïnteresseerd zijn in een duurzaam verdienmodel voor hun bedrijf, kunnen vrijblijvend een offerte aanvragen bij Zonnepanelen op het dak. Zij bekijken dan wat per specifieke situatie het meest rendabel is.

Zonnepanelen op het dak

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Zonnepanelen op het dak

Lees ook

Meer artikelen van Zonnepanelen op het dak »

Artikelen over Zonnepanelen op het dak