Fruitverwerkende industrie trekt aan de bel bij EU vanwege gestegen kosten

De Europese fruitverwerkende industrie maakt zich grote zorgen om de sterk gestegen kosten voor conserven en diepvriesproducten met fruit. Brancheorganisatie Profel luidt de noodklok bij de Europese Unie (EU).

Fruitverwerkende+industrie+trekt+aan+de+bel+bij+EU+vanwege+gestegen+kosten
© Twan Wiermans

De kosten van glas en blik zijn met zo'n 60 procent toegenomen en ook karton en kurk zijn in prijs gestegen. Daarnaast zijn de energie- en suikerprijzen aanzienlijk gestegen.

In Europa worden minder suikerbieten geteeld, waardoor gedurende de komende bietencampagne sterke prijsstijgingen worden verwacht. Daarom roept Profel de EU op om importmogelijkheden uit derde landen te versoepelen.


Slecht weer

Vorig jaar was ook al een moeilijk jaar voor de Europese fruitverwerkende industrie. Vanwege het slechte weer was niet genoeg fruit beschikbaar voor de voedselproducenten.

Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie produceert de Europese verwerkende industrie jaarlijks zo'n 1 miljoen ton jam, puree en compote, 550.000 ton blikfruit en 500.000 ton bevroren fruit.


Ongenoegen

In een reactie op de klacht van de verwerkende industrie laat een Noord-Limburgse fruitteler zijn ongenoegen blijken. Hij benadrukt dat telers al een hele tijd veel te weinig ontvangen van de voedselproductenten voor hun producten. 'Op dit moment ontvang ik 7 eurocent per kilogram bij een volle vracht. Vorig jaar was dat 14 eurocent, en ook dat was al een absurd lage prijs.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer