Ierse maaier blijkt degelijk en doordacht

Het Ierse Malone bouwt al sinds 1992 hooibouwmachines als maaiers en schudders. In 2017 kwam daar een opraapwagen bij en worden de machines ook geïmporteerd door mechanisatiebedrijf Rosier Greidanus in het Friese Winsum. Het groengele merk kenmerkt zich door een robuuste en degelijke bouwwijze voor het vaak zware en vochtige Ierse gras.

Ierse+maaier+blijkt+degelijk+en+doordacht
© Frits Huiden

Nadeel voor de Nederlandse markt is dat de maaiers er alleen in getrokken uitvoering waren, of gedragen met een zijophanging en een werkbreedte tot 3 meter. Van de schudders met haaktand waren er alleen gedragen versies met maximaal zes elementen.

Bij de schudders is Malone nu wel bezig met bredere versies van acht en tien elementen op een transportonderstel. Ook over harken wordt nagedacht. 'Van de opraapwagens zouden ze ook veel meer kunnen bouwen, maar het ontbreekt de fabriek op dit moment aan capaciteit om het allemaal uit te voeren', vertelt Siebren Greidanus van Rosier Greidanus.

De maaiers zijn nu wel aangepakt. Begin 2020 was er de eerste Procut 3000 MP-maaier met middenophanging. Nog zonder kneuzer. Nu is deze kneuzer er wel en draait de eerste versie, de Procut 3000 MC, in Nederland. De 3000-uitvoering van 3 meter breed heeft een Comer-aandrijfunit en maaibalk met zeven schijven. De 2,6 meter brede versie heeft zes schijven. Onder de balk zijn verschillende sloffen te kiezen voor meer en minder afstand tot de bodem.

Malone wil ook bredere maaiers, schudders en harken gaan bouwen

Via een snelwisselsysteem en een flinke tang zijn de messen op dezelfde schijf aan beide zijdes te gebruiken. In het frame is een obstakelbeveiliging ingebouwd op veerbelasting, zodat de maaier naar achteren klapt bij een botsing. De druk op de balk is hydraulisch instelbaar. Malone kiest voor stalen vingers in de kneuzer, die via de 1.000 toerige Walterscheid-aftakasoverbrenging is aangedreven. De agressiviteit is vlot met een hendel in drie standen te verstellen.


Handige details

Praktisch is het afneembare voorraadbakje aan het frame, zodat reservemesjes altijd voorradig zijn en zijn mee te nemen. Ook over andere zaken is nagedacht, zoals de extra ledachterlichten met richtingaanwijzer in het frame. Wanneer de maaier is opgeklapt, raakt de trekkerverlichting immers uit beeld.

De maaier klapt door het midden heen, schuin omhoog achter de trekker. In deze opgeklapte stand is de maaier ook stabiel op drie poten te parkeren in de schuur, zodat hij minimale ruimte inneemt. Heffen op de kopakker kan met de hydraulische opklapcilinder.


De maaier met kneuzer zit goed in elkaar. Een frontmaaier met kneuzer is er niet bij Malone.
De maaier met kneuzer zit goed in elkaar. Een frontmaaier met kneuzer is er niet bij Malone. © Frits Huiden

Om de juiste stand van de hefarmen te bepalen, hoef je niet meer telkens uit te stappen. Vanuit de cabine is een wijzer te zien die fungeert als waterpas en daarmee duidt of de maaier vlak is afgesteld.


Lange levensduur

De maaier blijkt dus net zo compleet uitgevoerd als de gevestigde merken. Met ongeveer 14.950 euro is hij niet goedkoop, maar mag er met zijn zware bouw (1.360 kilo) wel een lange levensduur worden verwacht.

Op het wensenlijstje van Malone staan, behalve brede schudders en harken, ook frontmaaiers en wie weet triplemaaiers. 'Kennis en ambitie zijn er zat bij de mensen van Malone. Als zij het kunnen bouwen, zullen wij het zeker gaan verkopen', verwacht Greidanus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer