Teler deelt ervaring met schimmelbestrijding

Telers van aardappelen en uien worden geconfronteerd met een steeds kleiner wordend pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. Teler vertelt over zijn ervaringen met de schimmelbestrijding. ‘Het geeft een stukje rust dat je een langer interval kunt aanhouden.’

Teler+deelt+ervaring+met+schimmelbestrijding
Corteva

Parlevliet is zo’n drie tot vier dagen per week aanwezig op het bedrijf in Rilland. Daarnaast heeft zijn familie een akkerbouwbedrijf in het Noord-Hollandse Beinsdorp.

‘In Rilland liggen onze percelen allemaal aaneengesloten, verdeeld in vijf blokken van zo’n 60 hectare. We telen aardappels op deze manier in een rotatie van 1 op 5’, zegt Parlevliet.

Net als bij vele andere ondernemers, heeft corona impact gehad op de familie Parlevliet. ‘We hebben in 2021 het areaal aardappels en uien gehalveerd. In 2022 gaan we wel weer iets meer aardappels zetten, maar voor de uien houden we het op het huidige areaal. Dat alle mancozeb eruit is, vind ik wel een dingetje.’

We hebben geen last gehad van schimmels, terwijl valse meeldauw vorig jaar een groot landelijk probleem was in de uien

Akkerbouwer Jur Parlevliet in Rilland

Het matige verdienmodel voor de uienteelt probeert Parlevliet te compenseren door een zo goed mogelijk product te telen. ‘Er zit hier een grote variatie in de percelen. We kiezen de mooiste percelen voor de uien. Op de zwaardere grond telen we gewassen als luzerne en suikermais. We zien dat het veel scheelt.’

Dat Parlevliet zo’n 140 kilometer verderop woont, vergt wat planning. ‘Ik verdeel mijn werkweek tussen onze bedrijven. Wij hebben in Rilland een Hardi van 36 meter breed met luchtondersteuning. We hebben een behoorlijke oppervlakte en zitten in een regio met relatief veel wind. Dankzij de luchtondersteuning hebben we meer spuitbare uren. Als het moet, kunnen we 120 hectare per dag doen. Handig is dat je met deze spuit ook middelen met hoge driftreductie-eisen kunt spuiten, dan zijn we daar alvast op voorbereid.’

Met spuiten is Parlevliet van de veilige kant als het gaat om intervallen, geeft hij aan. ‘Het hoeft maar één keer mis te gaan en je hebt een probleem. Het afgelopen seizoen hebben we opnieuw Zorvec Endavia ingezet in de aardappels tijdens de snelle loofgroeifase. Dit spuitschema is goed bevallen.’


Geen last van schimmels

De ondernemer kon met Zorvec Endavia een ‘normaal’ interval aanhouden van zeven à acht dagen. ‘Met andere middelen hadden we dan zeker binnen de vier tot vijf dagen moeten terugkomen. In de uien hebben we ook Zorvec Endavia toegepast. We hebben tot laat in het seizoen gezond loof gehad en geen last van schimmels, terwijl valse meeldauw vorig jaar een groot landelijk probleem was in de uien.’

Zijn spuitdag begint Parlevliet vaak vroeg, omdat hij het binnen één dag wil redden. ‘Dan is het fijn als een middel een goede regenvastheid heeft met het oog op de dauw. Zorvec Endavia heeft dat. Het geeft een stukje rust dat je een langer interval kunt aanhouden.’

In Beinsdorp teelt de ondernemer aardappels onder het PlanetProof-keurmerk. ‘Al sinds de toelating is Zorvec daar onderdeel van het spuitschema. Zorvec is eigenlijk de enige optie als je kijkt naar de hoeveelheid actieve stof per hectare. Als ik kijk naar de toekomst, hoop ik dat er meer middelen komen die snel afbreekbaar zijn, zodat je naar het milieu toe geen residu meer hebt en ook residuvrij voedsel kunt produceren.’


Kijk voor meer informatie over Zorvec op corteva.nl

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Corteva

Corteva

Corteva Agriscience Corteva Agriscience is toonaangevend in gewasbescherming, zaden en inkuilmiddelen. Dit doen we voor een breed scala aan gewassen; van...

Lees verder »

Meer van Corteva

Meer artikelen van Corteva »

Artikelen over Corteva