Alle belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen van 2022

Meer dan een kwart van alle boeren en tuinders wil dit jaar investeren in energieopwekking, zoals zonnepanelen. Dat bleek uit een trendonderzoek van Nieuwe Oogst onder 1.573 agrariërs. De overheid wil deze groep ondernemers graag tegemoetkomen bij deze duurzame investering.

Alle+belastingvoordelen+en+subsidies+voor+zonnepanelen+van+2022
Energy shift
© Zonnepanelen op het Dak

Door belastingvoordelen en subsidies worden duurzame investeringen financieel nog aantrekkelijker gemaakt. Zonnepanelen op het dak geeft een overzicht van alle huidige belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen.


EIA: Energie-investeringsaftrek

De Energie-investeringsaftrek is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Zonnepanelenbezitters mogen eenmalig 45,5 procent van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Eenmalig 45,5 procent
Meer info: Klik hier voor meer info over EIA in 2022


KIA: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Naast EIA mag u de 'gewone' Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Met deze regeling kunt u tot maximaal 28 procent van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Maximaal 28 procent
Meer info: Klik hier voor meer info over KIA in 2022


ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing

Een extra Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing voor zakelijke gebruikers, om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van zonnepaneleninstallaties.

Voor wie: Kleinverbruikers
Subsidie: Eenmalig 12,5 cent per wattpiek
Meer info: Klik hier voor meer info over ISDE in 2022


SDE++: Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie

Met de SDE++-subsidie stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie voor bedrijven en instellingen.

Voor wie: Grootverbruikers
Subsidie: Vijftien jaar lang een vast bedrag per opgewekte kilowattuur zonne-energie
Meer info: Klik hier voor meer info over SDE++ in 2022


PVT: SDE++ subsidie voor nieuwe PVT-panelen

Een PVT-paneel is een combinatie van standaard zonnepaneel (PV) met aan de achterkant een thermische collector (T). De ondernemer kan dus op hetzelfde dakoppervlak tegelijkertijd duurzame zonne-energie en zonnewarmte opwekken. Voor deze innovatieve oplossing is in 2022 ook SDE++-subsidie beschikbaar.

Voor wie: Grootverbruikers
Fiscaal voordeel: Vijftien jaar lang een vast bedrag per gereduceerde kilo CO2-uitstoot
Meer info: Klik hier voor meer info over subsidie voor PVT-panelen in 2022


Gunstig rendement

'De kosten voor energie nemen steeds verder toe. Ondernemers zoeken naar oplossingen om het energieverbruik te verminderen', zei bedrijfsadviseur Van Westreenen recent in Nieuwe Oogst. Omdat zonnepanelen lang meegaan, weinig onderhoud nodig hebben en veel stroom opwekken, is het rendement van een zonnepaneleninstallatie erg interessant voor agrarisch ondernemers.

Van Westreenen: 'Enerzijds ontstaat er een neventak en anderzijds is de opgewekte energie bedoeld voor eigen gebruik. Investeren in energieopwekking is een overzichtelijke stap om het verdienmodel te verbreden en het bedrijf tegelijk te verduurzamen. Ondernemers kijken naar de bedrijfsopzet om minder afhankelijk te worden van de grillen van de markt.'

Gratis advies

Meer informatie over zonnepanelen en wat erbij komt kijken is te vinden op de website van Zonnepanelen op het dak, een grote zonnepanelenspecialist in de agrarische sector. Ook zijn er op de website veel referenties te vinden van agrariërs die al zonnepanelen hebben.

Op zoek naar persoonlijk advies? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Zonnepanelen op het dak

Energy shift

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Energy shift

Lees ook

Meer artikelen van Energy shift »

Artikelen over Energy shift