Zonnepanelen voor risicospreiding: 'Het rendement klopt'

Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen. De zon schijnt veel en het is niet te warm. Ondernemers profiteren bovendien van aantrekkelijke subsidies van de overheid.

Zonnepanelen+voor+risicospreiding%3A+%27Het+rendement+klopt%27
Zonnepanelen op het dak

Agrarisch ondernemer Teus de Jong liet ruim 16.000 zonnepanelen op de daken van zijn bedrijven plaatsen. We spreken hem bij zijn melkgeitenbedrijf in Lunteren. De locatie is in 2016 volledig nieuw in gebruik genomen en er is plaats voor 3.800 melkgeiten.

Meerdere poten onder je bedrijf

Wat voor ons een belangrijk punt is geweest, is de risicospreiding

Teus de Jong, melkgeitenhouder in Lunteren

Voor De Jong is het motief voor een investering in zonnepanelen niet ingewikkeld: 'Ik heb allereerst gekozen voor zonnepanelen omdat het rendement klopt. Maar wat voor ons een belangrijk punt is geweest, is de risicospreiding. Je investeert geld in iets dat losstaat van de agrarische sector. Dat vind ik belangrijk, dat je meerdere poten onder je bedrijf hebt.'

Oplossingen voor klimaatproblemen

De agrarische sector is in de media vaak het zwarte schaap als het gaat om klimaatproblemen. De Jong benadrukt graag dat de agrarische sector ook onderdeel kan zijn van de oplossing: 'Wij kúnnen investeren in duurzaamheid en hernieuwbare energie. En een van de oplossingen die wij kunnen bieden met onze stallen, is dat we onze daken vol leggen met zonnepanelen.'

Kiezen voor kwaliteit

Zonnepanelen zijn dus interessant, maar ze mogen nooit het primaire bedrijfsproces stilleggen. Verkeerd geïnstalleerde zonnepaneleninstallaties kunnen magnetische velden of storingen in elektrisch gestuurde machines en robots veroorzaken. Daarnaast is de brandveiligheid van groot belang. Hoe worden kabels gelegd en weggewerkt? Goede installaties besparen niet op kwaliteit en veiligheid. Ze hebben bijvoorbeeld een laag voltage op het dak, veilig om aan te raken en ideaal voor onderhoud. Bovendien schakelen die automatisch uit bij brand.

De Jong: 'Ik wilde wat betreft veiligheid en kwaliteit een goed product hebben. Ik ging niet voor de goedkoopste prijs. Ik heb tijdens het proces gemerkt dat Zonnepanelen op het dak echt gefocust is op kwaliteit. Dat is erg belangrijk.'

5 miljard euro subsidie beschikbaar

De overheid draait in november 2020 tijdelijk een subsidiekraan van 5 miljard euro (SDE++-subsidie) open voor ondernemers die minimaal 50 zonnepanelen willen plaatsen.

Na installatie ontvangt de ondernemer vijftien jaar lang subsidie per opgewekte kilowattuur aan zonne-energie. Zodra de zonnepanelen zijn geplaatst, is de energie die ze opwekken, gratis. Bovendien bespaart de zonnepaneleneigenaar op de transportkosten en energiebelasting, die een energieleverancier rekent voor de levering van energie. Wordt niet alle opgewekte groene stroom in het bedrijf verbruikt? Dan wordt het restant aan het energiebedrijf verkocht en gaat het terug het net op.

Ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (meer dan 3 x 80 ampère) en een beschikbaar dakoppervlak van meer dan 1.000 vierkante meter hebben helemaal een interessante businesscase. Zie bijvoorbeeld dit rekenvoorbeeld.

Meer informatie

Meer weten over de voordelen van zonnepanelen op uw bedrijf? Bereken gemakkelijk wat u kunt verdienen aan zonnepanelen op uw dak, via deze gratis Online Calculator.

* Het hele interview met Teus de Jong kunt u hier bekijken.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak

Een veilige zonnepaneleninstallatie opleveren met een hoge opbrengst vraagt vakkennis en ervaring. Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld....

Lees verder »

Meer van Zonnepanelen op het dak

Lees ook

Meer artikelen van Zonnepanelen op het dak »

Artikelen over Zonnepanelen op het dak