Melkveeventilator bespaart energie

In maart van dit jaar heeft Abbi-Aerotech in Hardinxveld-Giessendam, producent van ventilatoren voor de melkveehouderij, de Abbifan 140-XXP-2 voor de melkveesector op de markt gebracht. Dat is een energiebesparend ventilatiesysteem met direct aangedreven motor. Het is de eerste in zijn soort.

Melkveeventilator+bespaart+energie
Abbi-Aerotech

Abbi-Aerotech produceert al sinds 2003 ventilatiesystemen voor melkvee. Oprichter Aalbert Bussem kocht een licentie voor de productie van ventilatoren uit de Verenigde Staten. Het viel hem op dat de lucht van en naar deze ventilatoren niet optimaal stroomde, wat naar zijn idee vooral te maken had met de hoekige vormen van de metalen behuizing.

Samen met een Belgische universiteit bedacht Bussem dat het mogelijk moest zijn om met kunststof een betaalbare ventilator te maken met een optimale instroomrand. Daarvoor werd geïnvesteerd in grote matrijzen waarmee de behuizing kon worden gemaakt.

Motoren goedkoper produceren

Aan het rendement van elektromotoren stelt de EU steeds strengere eisen die zijn vastgelegd in International Efficiency-normen. Ventilatoren werken vaak met inductiemotoren, terwijl bijvoorbeeld wasmachines draaien op een motor met een permanente magneet. Eerst bleek dat een te dure oplossing, maar Bussem vond een mogelijkheid om de motoren goedkoper te produceren.

De ventilatoren van Abbi-Aerotech waren wat wij voor ogen hadden qua zuinigheid

Pieter van Wezel, melkveehouder

Abbi-Aerotech bracht in 2016 een permanente magneetmotor (gelijkstroommotor) met een elektronische omvormer op de markt. Omdat de ventilatoren nog werkten met aandrijfriemen, poelies, lagers en assen, zou een direct aangedreven ventilator naar verwachting veel energiezuiniger zijn.

Weinig onderhoud

In 2018 is de Abbifan 140-XXP-2 op de markt gebracht; de motor is direct verbonden met de propeller, het stroomverbruik is laag en de ventilator vergt weinig onderhoud en heeft geen slijtende onderdelen. Ook geeft deze een optimale luchtopbrengst met een gelijkmatige luchtstroom.

Het totale investeringsbedrag is amper hoger, omdat de installatie goedkoper is en er geen motorbeveiligingsschakelaars en frequentieregelaars nodig zijn. De stroombesparing kan oplopen tot bijna 80 procent. Bussem stelt dat een conventionele ventilator 980 tot 1.600 watt gebruikt en de Abbifan maximaal 536 watt.

In de praktijk

Melkveehouderij Rombouts van Wezel in het Belgische Brecht is een van de eerste bedrijven met deze ventilatoren. ‘We hebben 130 melkkoeien in een stal van 28 bij 37 meter. In de zomer hebben we steeds vaker lange periodes met warm weer. De afgelopen jaren merkten we dat de koeien er last van hadden. De ventilatoren van Abbi-Aerotech waren wat wij voor ogen hadden qua zuinigheid’, zegt melkveehouder Pieter van Wezel.

‘Het advies was om ze 15 meter uit elkaar te hangen, maar met onze acht ventilatoren hebben we voor een iets kortere afstand gekozen. Dan kunnen we ze rustiger laten draaien en besparen we nog meer energie. Na drie weken kan ik nog niet zoveel zeggen over het werkelijke energieverbruik. Maar de koeien zijn er snel aan gewend geraakt.’

Abbi-Aerotech

In 1990 begon Aalbert Bussem met de productie en verkoop van infrarood gasstralers onder de naam Abbisun. In die beginjaren importeerde hij daarnaast...

Lees verder »

Meer van Abbi-Aerotech

Lees ook

Meer artikelen van Abbi-Aerotech »

Artikelen over Abbi-Aerotech