Royal MH toepassen op juiste moment geeft beste werking

Na de hittepiek van een paar weken terug zien we grote verschillen tussen percelen aardappelen. Over het algemeen zijn de aardappelen vitaler dan vorig jaar rond deze tijd en kan Royal MH worden toegepast als dit nog niet is gedaan.

Royal+MH+toepassen+op+juiste+moment+geeft+beste+werking
UPL

'Kiemremming kan het verschil maken voor een goede kwaliteit en rust in de bewaring, mits de teler remt op het juiste moment', zegt crop manager Leen Struik van UPL. 'Cruciaal voor de timing is een goede inschatting van de gewasontwikkeling en de omstandigheden. Elk perceel is anders en kan het beste apart beoordeeld worden.'

Bij de toepassing van het kiemremmingsmiddel adviseert Struik te letten op een aantal factoren. 'Het juiste spuitmoment is erg belangrijk voor de werking van Royal MH. Voor een goede opname dient de periode tussen toepassing en loofvernietiging minimaal drie weken te zijn, bij voorkeur vier tot vijf weken', vertelt de UPL-crop manager.

'De aardappelen tonen dan vaak al wel de eerste afrijpingsverschijnselen onderin het gewas. De onderste bladeren beginnen soms al geel te verkleuren. Voor een goede opname van het middel dient het gewas nog vitaal en groeiend te zijn met voldoende sapstroom. Het loof moet verder vrij zijn van aantasting door ziekten en plagen', legt Struik uit.

Grootte aardappelen controleren

'Controleer, als je wil gaan spuiten, eerst nog de grootte van de aardappelen. 80 procent van de knollen moet minimaal 25 tot 30 millimeter zijn. Alle knollen die op het moment van toepassen een diameter hebben van minimaal 25 millimeter of meer groeien nog uit. Knollen met een kleinere diameter groeien minder uit.'

Struik adviseert ook om rekening te houden met de weersomstandigheden op het moment van toepassen. 'De temperatuur bij de bespuiting mag niet hoger zijn dan 25 graden. Als het warmer is, kan de loofgroei stilvallen en is er risico op (brons)verkleuring van het loof. Op warme dagen kan daarom het beste 's avonds worden gespoten', tipt hij.

'Bij beregening van het gewas kan Royal MH het beste een tot twee dagen daarna worden toegediend. Voor een goede opname is het ook van belang dat het na de bespuiting minimaal tien uur droog blijft.'

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

• Meer informatie op www.kiemremming.nl

UPL

UPL is een toonaangevende wereldwijde leverancier van totale gewasoplossingen die zijn ontworpen om de wereldwijde voedselvoorziening op lange termijn veilig...

Lees verder »

Meer van UPL

Lees ook

Meer artikelen van UPL »

Artikelen over UPL