Nu+al+kans+op+eikelvergiftiging
Nieuws
© Pixabay

Nu al kans op eikelvergiftiging

Weilanden liggen nu al bezaaid met eikels en eikenblad. Als gevolg van de droogte deden veel eikenbomen daar afstand van. Beiden bevatten de voor schapen, geiten, runderen en paarden giftige stof tannine, meldt GD Diergezondheid.

Onrijpe, groene eikels en groene eikenbladeren bevatten de hoogste hoeveelheid van deze stof. Echter, ook bruine eikels zijn een risico indien er veel van worden opgenomen. Schapen en geiten vinden eikels vaak erg smakelijk.Runderen en paarden kunnen met name eikels gaan eten wanneer er een beperkt aanbod is van gras of andere voedermiddelen. En dat is momenteel door de droogte regelmatig het geval, meldt GD.

Traagheid

Tannine en zijn stofwisselingsproducten veroorzaken in het lichaam onder andere schade aan de bloedvaten (gevolg: oedeem), darmen en nieren. De eerste klinische verschijnselen kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van de koppel en onvoldoende voeropname.

GD adviseert is om de dieren te verwijderen uit percelen met veel eikels, of om de stukken weide waar veel eikels liggen af te zetten. Zeker als het grasaanbod beperkt is en er niet wordt bijgevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer