Foodtruck+De+Melkbus+populair+op+festivals
Achtergrond
© Hans Prinsen

Foodtruck De Melkbus populair op festivals

Met De Melkbus spelen boerenzonen Robert Geessink en Wout Leerink uit Eibergen in op de 'nieuwe wereld'. Vanuit hun foodtruck verkopen ze in een foodhal en op festivals zuivel van melk afkomstig van hun familiebedrijven. De Melkbus gooit hoge ogen bij de 24Kitchen Food Truck Awards.

De Melkbus is een foodtruck waarin Geessink en Leerink melk en melkproducten uit eigen stal en van eigen koeien verkopen. ‘Ik ben afgestudeerd als makelaar, maar wilde iets heel anders gaan doen’, zegt Leerink.

‘Ik zag overal foodtrucks en samen met Robert heb ik toen het concept van De Melkbus bedacht. In onze truck verkopen we producten van melk die we zelf pasteuriseren en die niet is bewerkt in zuivelfabrieken. De smaak is voller en puurder dan van zuivel die je in de supermarkt koopt.’

Fulltime baan

De initiatiefnemers hebben in 2015 een bus gekocht om hun concept uit te proberen. In 2016 stonden ze voor het eerst met De Melkbus op festivals en inmiddels is het voor beide heren een fulltime baan. ‘Mensen vinden het wel grappig, twee jonge jongens in een foodtruck, omdat ze zuivelproducten daar niet direct mee associëren’, legt Leerink uit.

Wie weet kunnen we het imago van de sector versterken

Wout Leerink, mede-eigenaar van De Melkbus

‘Vaak weten onze bezoekers vrijwel niets van het reilen en zeilen op het gemiddelde melkveebedrijf. Bij onze producten kunnen we verhalen vertellen over het boerenleven in traditionele gezinsbedrijven. Onze families hebben geen biologische boerderijen, maar ze doen ook niet aan bio-industrie’, vervolgt de ondernemer.

Imago van sector versterken

Geessink en Leerink hebben minder dan honderd koeien. ‘We willen mensen laten zien wat er buiten de zuivelindustrie allemaal mogelijk is met melk. We hebben geen ideologisch motief achter onze foodtruck, maar we merken wel dat bezoekers welwillend naar ons verhaal luisteren. Wie weet kunnen we daarmee het imago van de melkveehouderij versterken.’

Met hun foodtruck hebben de ondernemers al op verschillende food- en muziekfestivals gestaan, zoals vorig jaar op Pinkpop in Landgraaf en dit jaar op Best Kept Secret in Hilvarenbeek. Daarnaast staan ze op een vaste locatie in de Twentsche Foodhal in Enschede.

Ze hebben gemerkt dat hun producten, die ze aanpassen op het seizoen, jongeren aanspreken. Zo verkopen ze bijvoorbeeld boerenyoghurt en warme vanillevla met vruchtentoppings, fruitsmoothies, warme chocolademelk en puddingbroodjes. Ook wentelteefjes, poffertjes en een kaasplankje maken deel uit van hun assortiment.

Verrassend succesvol

Het succes heeft Geessink en Leerink verrast. ‘We hadden wel gedacht dat ons verhaal zou aanslaan en dat we onze producten zouden kunnen verlopen, maar bezoekers vinden onze producten echt speciaal en ze weten ons te vinden’, laat Leerink weten.

De Melkbus heeft weinig aan promotie gedaan. Ze maken wel gebruik van social media als Facebook en Instagram en hebben in lokale kranten gestaan. ‘Maar we hebben vooral festivals aangeschreven, omdat dat bij de ‘nieuwe wereld’ past’, zegt Leerink. ‘En daardoor hebben we onszelf daar kunnen presenteren.’

24Kitchen Food Truck Awards

Begin juni is De Melkbus genomineerd voor de 24Kitchen Food Truck Awards. Leerink: ‘Voor die verkiezing hebben we onszelf ingeschreven. De jury kiest uit de inzendingen 24 genomineerden. Die selecteert ze door hun foodtruck te bezoeken zonder dat ze het weten.’

Tot 30 juni kunnen mensen stemmen en De Melkbus staat op dit moment op de eerste plek. ‘Nu we eenmaal zo ver zijn gekomen, willen we ook graag winnen’, zegt Leerink. ‘Daarom proberen we met leuke acties op Facebook nog meer stemmen te werven.’

Toekomstplannen

Of De Melkbus in de toekomst verder zal uitbreiden, is niet zeker. ‘De verdeling van taken tussen Robert en mij loopt goed, zoals het nu gaat. In de foodhal in Enschede nemen twee dames de verkoop van ons over als wij op een festival zijn’, zegt Leerink.

‘Of we in meer foodhallen willen staan, weten we nog niet. We willen het eerst goed doen en dicht bij onszelf blijven. Maar we blijven altijd brainstormen over nieuwe ontwikkelingen.’

Goede pr voor veehouderij
Melkveehouder Niels Leerink werkt graag zo duurzaam mogelijk. Hij is bezig met de ontwikkeling van A2-melk en zijn vijftig Fleckvieh-koeien houdt hij zowel voor de melk als voor het vlees. 'Ze leven langer dan andere koeien en hebben bij de slacht nog een goede restwaarde', legt Leerink uit. De Melkbus neemt een klein deel van de melk van het boerenbedrijf af. 'Bij grote festivals gaat het om 200 liter per week, maar anders ligt het eerder in de buurt van de 50 liter.' De melkveehouder vindt het idee van zijn broer Wout en Robert Geessink heel leuk. 'Voor De Melkbus hebben ze allerlei certificaten gehaald en de producten zorgen voor goede pr voor de sector.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer