'Dagboekjes grootvader bron voor boerderijbiografie'

Historicus Ewout van der Horst schreef een boerderijbiografie; een boek over de ijsselhoeve Bissemshofstede in Marle, waar zijn grootvader gedurende een flink deel van de twintigste eeuw boer was.

%27Dagboekjes+grootvader+bron+voor+boerderijbiografie%27
© ewout van der Horst

Waar moeten we u van kennen?

'Ik ben projectleider en regiohistoricus Salland bij de IJsselacademie in Zwolle. In de afgelopen jaren heb ik meerdere boeken geschreven die met het platteland en boerenleven te maken hebben. Het boek 'Vooruitboeren: Overijssel 1950-2000' gaat bijvoorbeeld over de modernisering van de Overijsselse landbouw.'

Tijdsbeeld van crisis- en oorlogsjaren tot en met de komst van hoogwatergeul en fosfaatrechten

Ewout van der Horst, historicus

Vanwaar die fascinatie voor boerenleven en plattelandsgeschiedenis?

'Ik kwam als kind graag bij mijn opa en oma op hun boerderij, de Bissemshofstede in Marle. Het leven op het boerenbedrijf had toen al mijn interesse. Kennelijk zit er toch ook iets van boer in mij.'

Waarom dit boek?

'Mijn opa was pachter op de Bissemshofstede. Hij had een gezin met dertien kinderen en schreef vanaf 1945 allerlei notities in een dagboekje. Ze zijn allemaal bewaard. Niemand in onze grote familie had alle dagboekjes gelezen.

'Toen dacht ik als historicus: laat ik dat dan doen. Ik ontdekte dat de boekjes een schat aan informatie bevatten. Een geweldige bron voor een boek. Sallands Erfgoed zag wel wat in mijn plan en heeft het uitgegeven.'

Hoe heeft u het aangepakt?

'Ik heb eerst de dagboekjes systematisch geanalyseerd. Daarnaast heb ik aanvullende research gedaan en interviews gehouden. Ook heb ik contact gezocht met de huidige bewoners van de Bissemshofstede Gert-Karel Bruggert en Annet Schijver.'

U heeft ook een jaar meegelopen op hun boerderij?

'Ja, toen ik een vaster omlijnd idee over het boek had, bedacht ik me dat het mooi zou zijn om het boek op te hangen aan de verschillende seizoenen op de boerderij. Dat wilde ik combineren met de levensloop van mijn grootvader. Daarom heb ik Gert-Karel en Annet benaderd.

'Zij vonden het een mooi project. Toen hebben we afgesproken dat ik een jaar lang iedere vrijdag mee zou werken als boerenknecht. Zo heb ik een goed beeld gekregen van wat er allemaal speelt op een modern melkveehouderijbedrijf.'

Waarom moeten we dit boek lezen?

'Het geeft een beeld van het plattelandsleven in de afgelopen eeuw en alles wat daarin is veranderd; van de crisis- en oorlogsjaren tot en met de komst van de hoogwatergeul en fosfaatrechten.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer