Biodiversiteit in strijd tegen perenbladvlo

Gewasbeschermingsfirma Alliance Fruit heeft afgelopen jaar samen met enkele fruittelers ervaring opgedaan met een methode om met behulp van roofinsecten de plaagdruk van perenbladvlo beter te beheersen.

De methode is gebaseerd op het lokken, behouden en sparen van de natuurlijke roofvijanden van perenbladvlo. Fruittelers lokken de nuttige insecten als roofwantsen, sluipwespen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen door in te zetten op meer biodiversiteit in de boomgaard. Zij zaaien daarvoor onder meer bloemenstroken in de grasbanen tussen de perenbomen.

Voor het behouden van de insecten hangen ze vervolgens om de tien tot twintig bomen schuilplaatsen in de boomgaarden. Deze zogeheten PredaSect Houses bestaan uit een bundel bamboestokken van 25 centimeter breed. Hierin kunnen de roofvijanden ook overwinteren. Het sparen van de nuttige insecten doen de fruittelers door eventuele bestrijdingen alleen uit te voeren met selectieve insecticiden.

Bloemstrookbesparende maaiers

Op initiatief van een Betuwse fruitteler ontwikkelde teeltspecialist Arie van Horssen van Alliance Fruit de zogeheten LBS (lokken, behouden en sparen)-methode. Hij vertelt dat er voor de bloemenstroken een speciaal zaadmengsel met elf verschillende bloeiende gewassen is samengesteld. 'Verder hebben mechanisatiebedrijven meegedacht over de constructie van bloemstrookbesparende maaiers voor de grasbanen. Dat is uiteindelijk gelukt.'

Schuilplaats voor natuurlijke roofvijanden.
Schuilplaats voor natuurlijke roofvijanden. © Haijo Dodde

De eerste ervaringen afgelopen jaar in zo'n 140 hectare perenboomgaard met deze nieuwe methode om perenbladvlo te beheersen zijn overwegend positief. Van Horssen echter waarschuwt voor te snelle conclusies en juichverhalen. 'We moeten over een langere periode beoordelen of het lukt om de populaties van nuttige insecten in de boomgaard te stimuleren en aansluitend kijken wat het effect daarvan is op de plaagdruk van de perenbladvlooien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer