Dewulf rooit op poolcirkel in het Finse Lapland

Een 22 jaar oude 2-rijige zelfrijdende R3000S-zeefbandrooier van Dewulf, is sinds kort actief in het Finse Lapland. De machine rooit op 70 kilometer ten zuiden van de Noordpoolcirkel.

Dewulf+rooit+op+poolcirkel+in+het+Finse+Lapland
© Eigen Foto

De R3000S is daarmee de meest noordelijke actieve Dewulf-rooier ter wereld. Door de jaren heen hebben steeds meer rooioplossingen van Dewulf hun weg gevonden over elk continent.

Aardappelteler Juha Jankkila kocht zijn R3000S in 2014 via de Finse Dewulf-dealer Avagro. De R3000S rooit elke seizoen 40 hectare met een lage kosten per hectare, waardoor er op een economische manier is te telen.

Ras Puikula

Jankkila rooit een specifiek aardappelras, Puikula, een middenvroeg ras dat vanaf augustus oogstbaar is. Deze variëteit groeit het best in het Finse Lapland en is juridisch beschermd door zijn gecontroleerde en geografisch bepaalde productie.

Het bloemige ras wordt sinds de jaren 1700 geteeld en heeft een sterke smaak dankzij het bijna ononderbroken zomerdaglicht in Lapland. De aardappelen hebben een groeiseizoen van slechts 80 à 90 dagen en moeten in minder dan veertien dagen worden gerooid.

Vijfde generatie

Met jaarlijks meer dan vijftig geproduceerde eenheden, is de R3060 een wereldwijd begrip geworden. In 1989 bereikte Dewulf een mijlpaal met de introductie van de allereerste zelfrijdende, driewielige rooier met zwanenhalsbesturing.

Vandaag, 28 jaar later, produceert Dewulf de vijfde generatie van deze rooier. Volgens Dewulf is de rooier vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer