Grootschalige wateropslag glastuinbouw onderzocht

Deltares onderzoekt de haalbaarheid van grootschalige ondergrondse opslag van zoet water voor onder meer de glastuinbouw in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam.

Dit onderzoek van Deltares, samen met KWR Watercycle Research Institute en Arcadis, gebeurt in opdracht van onder meer provincie Zuid-Holland. Het biedt inzicht in een aanvullende of alternatieve manier van waterbeheer op grote schaal. De proef moet ook in periodes van droogte voldoende zoet water beschikbaar maken voor glastuinbouw, drinkwaterbedrijven en industrie.

Voor grootschalige inzet van de ondergrond voor opslag en levering van zoet water, met als doel te voorzien in zoetwatervoorziening in Nederlandse kustgebieden, is project COASTAR gestart.

Verzilting

Dit project, dat staat voor Coastal Aquifer Storage and Recovery, is een weg naar een robuuste zoetwatervoorziening in Laag-Nederland. In het onderzoek wordt ook verkend of zout grondwater strategisch kan worden afgevangen en omgezet naar zoet water, om verdere verzilting tegen te gaan.

De ondergrondse opslag van zoetwater wordt momenteel als maatregel nog slechts gezien als een oplossing die slechts lokaal kan worden ingezet door eindgebruikers zoals glastuinders. Het focusgebied is de regio Den Haag-Westland-Rotterdam dat mede als voorbeeld kan dienen voor andere regio's in Nederland en kustgebieden wereldwijd.

Partners

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland en ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Naast KWR, Deltares en Arcadis zijn het hoogheemraadschap van Delfland, gemeente Westland, Dunea, Evides, LTO Glaskracht en de stichting Allied Waters betrokken.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer