Gratis stikstofaanvoer via grasklaver

Henk Westerlaken heeft een melkveebedrijf met 150 koeien in Numansdorp. Hij werkt samen met twee akkerbouwers die voor hem winterveldbonen en snijmais telen.

Zelf teelt Westerlaken een groot areaal grasklaver (rood en wit). Hij gebruikt daarvoor het samengestelde mengsel Havera 4. 'We zitten hier op zeeklei met 70 tot 80 kilo stikstof leverend vermogen per hectare. Het organischestofgehalte is laag, op bouwland gaat het om 2,5 procent', legt hij uit. 'Klaver is voor deze omstandigheden een geweldig plantje. Zeker gezien de huidige gebruiksnormen. Via de klaver voeren we gratis stikstof aan.'

In de herfst is een deel van de rode klaver helaas iets uitgewinterd, maar de witte klaver breidt zich inmiddels prima uit.
Westerlaken heeft jarenlang ervaring met grasklaver. Volgens hem is het belangrijk om heel alert te zijn bij de voederwinning. Klaver kan namelijk snel verpulveren. 'Een kneuzer op de maaier is uit den boze. Schudden en harken moet je ook beperken. De kans bestaat dat klaver te droog wordt en verschrompelt', weet hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer