LTO blij met oprichting Invest-NL

LTO is, net als ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland positief over het kabinetsvoorstel om een nieuwe financierings- en ontwikkelingsinstelling op te richten onder de naam Invest-NL.

LTO+blij+met+oprichting+Invest%2DNL
© Kas als Energiebron

Hiermee wordt een belangrijke voorwaarde vervuld voor ons plan NL Next Level. Net als in bijna alle landen om ons heen komt er zo in Nederland weer een nationale financieringsinstelling die helpt de structuur van onze economie te versterken. Daarnaast profiteren het MKB en de export van de nieuwe instelling, stellen de organisaties.

Flinke investeringen

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland ziet dit bericht ook voor agrarische ondernemers als goed nieuws, 'De land- en tuinbouw staat in de komende jaren voor een aantal grote uitdagingen die vragen om flinke investeringen.'

'Denk bijvoorbeeld aan mestverwerking, plantgezondheid en precisielandbouw, maar ook aan het weerbaar maken van het platteland tegen veranderende weersomstandigheden en een energietransitie om Nederland klimaatbestendig te maken', vervolgt hij.

Bijdrage duurzame energie

Boeren en tuinders dragen nu al bij aan zo'n 42% van alle duurzame energie in Nederland. 'Er liggen zeker nog grote kansen voor biomassa, wind- en zonne-energie. Ook om het landelijke gebied aantrekkelijk te houden is een forse impuls nodig', aldus Calon.


Budget 2,5 miljard

Invest-NL moet gaan helpen bij de ontwikkeling van, en investeringen in, strategische projecten die nu onvoldoende financiering kunnen aantrekken in de markt. Bijvoorbeeld door onzekerheid over de terugverdientijden. Dit speelt bijvoorbeeld bij duurzame energieprojecten. Hiervoor is 2,5 miljard euro uitgetrokken.

Invest-NL gaat daarbij nauw samenwerken met marktpartijen, zodat zoveel mogelijk private inleg wordt georganiseerd. Zo kan de instelling een belangrijke hefboom worden. Met de nieuwe instelling kan Nederland naar verwachting ook beter gebruik maken van het Europese Juncker-fonds.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer