PepsiCo wil duurzamere grondstof voor chips

De teelt van chipsaardappelen met 50 procent besparing op het waterverbruik en 50 procent reductie van de CO2-uitstoot is goed mogelijk, blijkt na een vijfjarig project van PepsiCo.

Het grote voedingsconcern heeft in Groot-Brittannië een project afgerond met honderd aardappeltelers die de grondstof leveren voor Walkers-chips. De website van DuurzaamBedrijfsleven meldt dat het PepsiCo in vijf jaar is gelukt om de gestelde doelen te realiseren.

Binnen het project meten de aardappeltelers met de hulp van de technologie iCrop vochtniveaus in de bodem en ook krijgen ze informatie over weersvoorspellingen. Zij weten dan hoeveel water de aardappelplanten nodig hebben en wanneer het nodig is om te beregenen. Deze werkwijze leidt tot een lager watergebruik en een hogere productie per hoeveelheid watervolume.

Daarnaast beschikten de telers ook over de Cool Farm Tool. Deze CO2-calculator ontwikkelde PepsiCo samen met de universiteit van Aberdeen om inzicht te geven in de uitstoot op bedrijven. Op basis hiervan is het eenvoudiger om strategieën te ontwikkelingen om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Betere rassen

Naast tools om aardappeltelers te ondersteunen bij een duurzame aardappelteelt, werkt PepsiCo ook aan de ontwikkeling van nieuwe en betere aardappelrassen voor de verwerking tot chips. Grote en ovalen aardappelen zijn daarbij ideaal vanuit het oogpunt van efficiëntie. Een hogere drogestofgehalte zorgt er verder voor dat tijdens het bakproces minder CO2 vrijkomt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer