Kennis+over+peen+bij+elkaar+brengen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kennis over peen bij elkaar brengen

Het Peenplatform is een initiatief van de LTO-kerngroep Peen. Primaire doelen zijn kennisuitwisseling, het initiëren van innovaties en discussiëren over teeltzaken.

Ruim vijftig belangstellenden bezochten vorige week de eerste bijeenkomst van het Peenplatform in de Noordoostpolder. Het programma bestond uit een bezoek aan een praktijkperceel met demoproeven in peen met afsluitend een netwerkborrel in Kraggenburg. De coördinatie van het Peenplatform is in handen van het vakblad v/d Grond.

Na afloop sprak voorzitter Johan Punter van de LTO-kerngroep over een geslaagde bijeenkomst. 'We richten ons niet alleen op een kennisagenda, maar willen ook een discussieplatform zijn.' Punter riep zijn collega-peentelers op om ideeën voor eventueel nieuw onderzoek aan te dragen.

Ulko Stoll van v/d Grond stelt dat het initiatief te maken heeft met het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw en het wegvallen van financiering voor onderzoek. 'Samen met het bedrijfsleven willen we het onderzoek dat plaatsvindt in peen bij elkaar brengen.' Vergelijkbare initiatieven zijn er in sluitkool en spruitkool.

Stoll is net als Punter tevreden over de reacties op het Peenplatform. Het is de bedoeling om de eerste demoresultaten te presenteren tijdens de Themadag Peen van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN).

Zeker een vervolg

Volgend jaar komt er zeker een vervolg op het Peenplatform, geeft Stoll aan. 'Komende maanden gaan we met de sector nadenken over de vorm. Er zijn een paar opties om opnieuw demo's aan te leggen. Daarnaast hebben we ook de ambitie om meer gedegen onderzoek uit te voeren. Doelstelling is om nog meer bedrijven, organisaties en onderzoeksinstellingen bij het platform te betrekken.'

Voor de financiering is het Peenplatform volgens Stoll voorlopig vooral afhankelijk van het bedrijfsleven. 'Collectief financieren kan via een vrijwillige bijdrage, maar ook bijvoorbeeld via een brancheorganisatie. Alle opties staan open en worden op dit moment onderzocht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer