Veel+belangstelling+voor+Peenplatform
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Veel belangstelling voor Peenplatform

Ruim vijftig belangstellenden bezochten vorige week de eerste bijeenkomst van het Peenplatform in de Noordoostpolder.

Het Peenplatform is een initiatief van de LTO kerngroep peen. Doel is het creëren van een platform voor het uitwisselen kennis over de peenteelt en voor het initiëren van innovaties. De coördinatie van het Peenplatform is in handen van Vollegrondsgroente.net.

De bijeenkomst van vrijdag vond plaats op een praktijkperceel bij Kraggenburg. Daar zijn diverse demoproeven aangelegd voor de bemesting van peen en de bestrijding van ziekten en plagen in peen. Verder hebben enkele zaadfirma's demovelden aangelegd met hun eigen rassenassortiment.

Ulko Stoll van Vollegrondsgroente.net vertelt dat het opstarten van het Peenplatform alles te maken heeft met het verdwijnen van Productschap Tuinbouw en het wegvallen van financiering voor onderzoek in de peenteelt. 'Met dit platform willen we samen met het bedrijfsleven het onderzoek dat plaatsvindt in het gewas peen bij elkaar brengen.' Vergelijkbare initiatieven zijn er ook voor sluitkool en spruitkool.

Netwerkborrel

Na het bezoek aan het demoveld werd de eerste bijeenkomst van het Peenplatform vrijdag afgesloten met een netwerkborrel. 'We willen niet alleen een platform zijn met een kennisagenda maar ook de gelegenheid bieden om met telers te discussiëren over alle aspecten die met peen en de teelt van peen te maken hebben', legt Stoll uit.

Stoll is tevreden over de belangstelling voor het Peenplatform en zegt ook veel positieve reacties te hebben ontvangen. 'Volgend jaar komt er zeker een vervolg. Komende maanden gaan we met de LTO kerngroep peen nadenken over de juiste vorm. De resultaten van het eerste jaar van het platform presenteren we dit voorjaar tijdens de Themadag Peen van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN).

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer